Volledig scherm
De reisgenoot van Junaid I. © Opsporing Verzocht

‘Blunder OM: informatie over reisgenoot bedreiger Wilders niet gedeeld’

Geert Wilders en zijn beveiligers hebben door een fout bij het Openbaar Ministerie wekenlang extra risico gelopen. Justitie verzuimde aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) door te geven dat de 26-jarige Pakistaan Junaid I. een gevaarlijke reisgenoot had, zo meldt De Telegraaf.

Junaid I. zou een aanslag hebben willen plegen op Geert Wilders. Hij reisde in het gezelschap van een andere man, die inmiddels geldt als medeverdachte in de bedreigingszaak. Maar de NCTV, verantwoordelijk voor de beveiliging van Wilders, wist helemaal niet dat Junaid nog een handlanger had. De PVV-leider heeft de dienst hier zelf op gewezen, na berichtgeving hierover in de media.

De NCTV kwam erachter dat deze informatie bij het OM bekend was en wilde vervolgens nagaan of de man een risico opleverde voor de veiligheid van Wilders. Vervolgens werd de politicus verteld dat de reisgenoot niets met de moordplannen te maken had.

Geschokt

Een dag later meldde het OM echter alsnog dat de reisgenoot ook officieel als verdachte was aangemerkt. Hij was echter nog op vrije voeten. Mogelijk was hij op de hoogte van de plannen van Junaid I. en wilde hij zelfs helpen, heeft de politie laten weten. „Ik ben geschokt over de gang van zaken”, aldus Wilders in De Telegraaf. „Dit gaat om mijn veiligheid en die van de mensen die mij elke dag beschermen. Dit mag nooit meer gebeuren.”

Bekijk hier beelden van medeverdachte in de bedreigingszaak van de PVV-voorman

Volledig scherm
Geert Wilders © ANP
 1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
  PREMIUM
  Dagboek

  Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

  Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met maar liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.
 2. ‘COA intimideerde Elya om verklaring over afraden aangifte verkrachting aan te passen’
  PREMIUM

  ‘COA intimideer­de Elya om verklaring over afraden aangifte verkrach­ting aan te passen’

  Medewerkers van opvangorgaan voor asielzoekers COA in Dronten hebben de homoseksuele vluchteling Elya afgelopen week geïntimideerd en onder druk gezet om zijn verklaring over de handelwijze van COA-medewerkers aan te passen, stelt hulporganisatie LGBT Asylum Support. Die hebben Elya, zo stelt hij, afgeraden aangifte te doen van verkrachting door twee mannen op het asielzoekerscentrum in Dronten in mei. Het COA ontkent dat er sprake is geweest van intimidatie van Elya.