Volledig scherm
Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks. © ANP

BNNVARA zendt omstreden Jesse Klaver-docu toch niet uit

BNNVARA zendt de documentaire Jesse over GroenLinks-leider Jesse Klaver toch niet uit. Dat maakte de omroep vanochtend bekend. De film was omstreden, omdat de maker een jaar lang in dienst was bij GroenLinks. Critici noemden de documentaire een propagandafilm. GroenLinks reageert verbolgen.

Quote

We kunnen niet ontkennen dat er twijfel kan ontstaan over de journalis­tie­ke onafhanke­lijk­heid

BNNVARA

De omroep houdt vol dat de onafhankelijke positie van de documentaire gewaarborgd was. ,,We hebben vooraf scherpe voorwaarden gesteld. De filmmaker heeft daaraan voldaan”, laat een woordvoerster weten. Toch gaat de uitzending niet door. ,,We kunnen niet ontkennen dat er twijfel kan ontstaan over de journalistieke onafhankelijkheid.” De omroep stelt dat er over de onafhankelijkheid van BNNVARA en de NPO ‘geen enkele twijfel’ mag bestaan.

Omroepdirecteur Gerard Timmer is naar eigen zeggen niet gezwicht voor de kritiek op de docu. Hij bedacht zich na het zien van het beeldmateriaal dat niet te controleren was of maker Joey Boink de camera op ongelegen momenten had uitgezet en besloot daarom de film niet uit te zenden.

GroenLinks reageert verbolgen. ,,BNNVARA heeft zelf opdracht gegeven voor het maken van deze documentaire, dus het is opmerkelijk dat ze nu besluiten de film niet uit te zenden", laat een woordvoerder weten. Volgens hem is het 'jammer' dat degenen die nieuwsgierig zijn geworden naar de film die nu niet op tv kunnen bekijken.

Op de loonlijst

Volledig scherm
© BNNVARA

De twijfel ontstond omdat filmmaker Joey Boink tijdens de verkiezingscampagne de beeldvoerder was van Jesse Klaver. Zijn filmpjes verschenen op de sociale media-pagina’s van GroenLinks. Boink raakte ook bevriend met Klaver. Toch besloot Boink, die in 2015 werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor zijn eerste documentaire, de tijdens zijn dienstverband bij GroenLinks gemaakte beelden te verwerken in een documentaire.

De filmmaker stapte naar producent Doxy Films en BNNVARA. GroenLinks stelde het beeldmateriaal kosteloos beschikbaar. Toen het AD donderdag als eerste meldde dat de documentaire zou worden uitgezonden door de NPO, ontstond een golf van kritiek. Omdat de filmmaker op de loonlijst van GroenLinks stond, kon er van een objectieve documentaire geen sprake zijn, stelden politici als Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet en PVV-Kamerlid Martin Bosma.

'Uniek perspectief'

Volgens filmmaker Boink kon hij juist vanwege zijn band met de partij en Klaver zelf deze film maken. ,,De film biedt een uniek perspectief, namelijk van binnenuit. Ik zat in Den Haag in de kamer naast Jesse. Ik was er altijd bij, óók bij de spontane momenten. Een buitenstaander had deze film niet kunnen maken.”

Ook producent Jannele Doolaard van Doxy begrijpt niet dat BNNVARA zich heeft bedacht en de film niet meer wil uitzenden. ,,We hebben een film gemaakt die de omroep goed kan uitzenden.'' Doolaard zag met lede ogen aan dat de kritiek op de documentaire de afgelopen dagen ,,vooral uit rechtse hoek'' aanzwol. Die kritiek kreeg ,,een beetje de trekken van een hetze''. ,,En dat over een film die nog niemand heeft gezien.''

GroenLinks zou een dag voor de uitzending op tv de film in première laten gaan in de Utrechtse bioscoop Rembrandt. De gratis kaartjes daarvoor waren donderdag binnen een uur op. Die vertoning gaat niet door.

Poll

Is het terecht dat BNNVARA de documentaire niet uitzendt?

  • Ja, dat is een goed besluit (69%)
  • Nee, dat is onzin (31%)
7197 stemmen
  1. Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    Nobelprijs­win­naar én regerings­lei­der verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie.