Volledig scherm
De boa's in Wijchen bekeuren scooterrijders die door het centrum rijden met scooters. Straks moeten ze ook op oudjaarsnacht ingrijpen. © Eveline Van Elk

Boa's bang voor oud en nieuw

Boa’s maken zich grote zorgen over oud en nieuw. Zij moeten steeds meer vuurwerkvrije zones handhaven, zonder middelen om zichzelf te verdedigen als ze daardoor in het nauw komen.

Eric Lakenman van de Nederlandse Boa Bond (NBB) vreest zelfs voor gewonden. ,,Dit kan zo maar ernstig mislopen.’’ In Nederland is slechts een enkele boa uitgerust met een wapenstok, sommigen dragen handboeien. Het pleidooi van boa’s om standaard uitgerust te worden met wapenstok, pepperspray en een bodycam is voor het eind van het jaar nog niet beslecht. Dat betekent dat ze ongewapend moeten handhaven in steeds meer vuurwerkvrije zones.

,,We staan voor een stevige uitdaging,’’ zegt ook Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren. Hij wil politiemensen veilig door oud en nieuw loodsen, maar ook zorgen dat hulpverleners en boa’s hun werk veilig kunnen doen. Dat wordt ingewikkelder doordat ‘een lappendeken’ aan vuurwerk beperkende maatregelen door gemeenten ontstaat. 

Overlast

Doordat vuurwerk op de ene plek verboden wordt, kan op een andere plek juist meer overlast ontstaan en meer politie-inzet nodig zijn. Maar precies valt dat niet te voorspellen. De politie mist ondertussen de extra capaciteit die nodig is om op een toenemend aantal vuurwerkvrije zones te handhaven. Boa’s worden daar wel voor ingezet. ,,Als boa’s er niet uitkomen, kijkt iedereen weer naar ons.’’

Verkuijlen laat weten dat boa’s die in het nauw komen op snelle ondersteuning kunnen rekenen. Dat geldt ook voor ambulancepersoneel en de brandweer. Die laatste groep wordt op risicovolle plekken al bij het aanrijden begeleid door de politie. Lakenman vreest echter voor de positie van boa’s, ook als de politie gauw te hulp schiet. ,,Vijf minuten kunnen heel lang duren als je echt in de knel zit.’’

Vuurwerkgerelateerde problemen beginnen overigens steeds eerder, constateert de politie. In Haarlem verloor een jongen onlangs een hand door zwaar vuurwerk. Er is al meer dan 30.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op 16.000 kilo.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”