De boa's in Wijchen bekeuren scooterrijders die door het centrum rijden met scooters. Straks moeten ze ook op oudjaarsnacht ingrijpen.
Volledig scherm
De boa's in Wijchen bekeuren scooterrijders die door het centrum rijden met scooters. Straks moeten ze ook op oudjaarsnacht ingrijpen. © Eveline Van Elk

Boa's bang voor oud en nieuw

Boa’s maken zich grote zorgen over oud en nieuw. Zij moeten steeds meer vuurwerkvrije zones handhaven, zonder middelen om zichzelf te verdedigen als ze daardoor in het nauw komen.

Eric Lakenman van de Nederlandse Boa Bond (NBB) vreest zelfs voor gewonden. ,,Dit kan zo maar ernstig mislopen.’’ In Nederland is slechts een enkele boa uitgerust met een wapenstok, sommigen dragen handboeien. Het pleidooi van boa’s om standaard uitgerust te worden met wapenstok, pepperspray en een bodycam is voor het eind van het jaar nog niet beslecht. Dat betekent dat ze ongewapend moeten handhaven in steeds meer vuurwerkvrije zones.

,,We staan voor een stevige uitdaging,’’ zegt ook Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren. Hij wil politiemensen veilig door oud en nieuw loodsen, maar ook zorgen dat hulpverleners en boa’s hun werk veilig kunnen doen. Dat wordt ingewikkelder doordat ‘een lappendeken’ aan vuurwerk beperkende maatregelen door gemeenten ontstaat. 

Overlast

Doordat vuurwerk op de ene plek verboden wordt, kan op een andere plek juist meer overlast ontstaan en meer politie-inzet nodig zijn. Maar precies valt dat niet te voorspellen. De politie mist ondertussen de extra capaciteit die nodig is om op een toenemend aantal vuurwerkvrije zones te handhaven. Boa’s worden daar wel voor ingezet. ,,Als boa’s er niet uitkomen, kijkt iedereen weer naar ons.’’

Verkuijlen laat weten dat boa’s die in het nauw komen op snelle ondersteuning kunnen rekenen. Dat geldt ook voor ambulancepersoneel en de brandweer. Die laatste groep wordt op risicovolle plekken al bij het aanrijden begeleid door de politie. Lakenman vreest echter voor de positie van boa’s, ook als de politie gauw te hulp schiet. ,,Vijf minuten kunnen heel lang duren als je echt in de knel zit.’’

Vuurwerkgerelateerde problemen beginnen overigens steeds eerder, constateert de politie. In Haarlem verloor een jongen onlangs een hand door zwaar vuurwerk. Er is al meer dan 30.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op 16.000 kilo.

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.