Volledig scherm
Het graf van Marianne Vaatstra © anp

'Boek moordzaak Vaatstra moet snel uit de handel'

Het boek over de moord op Marianne Vaatstra van publicist Wim Dankbaar uit Overveen moet zo snel mogelijk uit de handel. Dat eist de advocaat van een van de 'hoofdrolspelers' in het boek. Ook eist hij een schadevergoeding en rectificatie in de landelijke dagbladen.

Publicist Wim Dankbaar schrijft al jaren over de nu 16-jaar oude moord op Marianne Vaatstra (16). Hij gelooft in een complot op het hoogste justitiële niveau, waardoor de echte dader is ontkomen. Met vervalst dna-bewijs zou een 'verkeerde' dader (de Friese veeboer Jasper S.) door de rechtbank zijn veroordeeld.

Medeplichtig
Dankbaar beweert in zijn boek en op zijn website onder meer dat de moord op Marianne Vaatstra niet in een weiland, maar in een caravan is gepleegd. Een in Duitsland geboren man zou daar getuige zijn geweest van de moord. Die Duitse man is nu klaar met de beschuldigingen en heeft advocaat H.J. Reyneveld ingeschakeld om rectificatie af te dwingen en het boek uit de handel te laten halen.

Stoppen
,,Dit moet stoppen. Wij eisen een rectificatie op straffe van duizend euro per dag en dan hebben we het over alle uitingen van Dankbaar over mijn cliënt, zowel in zijn boek als op zijn website'', aldus Reyneveld. De advocaat komt nu pas in actie omdat hij in eerste instantie had gehoopt dat het Openbaar Ministerie Dankbaar zou gaan vervolgen. Dat is tot op heden echter nog niet in gang gezet.

Wim Dankbaar laat in een reactie weten dat hij bij zijn stelling blijft dat Marianne Vaatstra in de caravan van de Duitser om het leven is gebracht. ,,Ik weet niet of ik de rechtszaak in vertrouwen tegemoet zie, je weet dat ik Justitie behoorlijk corrupt vind. Het zal moeten blijken of de rechter mijn argumenten zal aannemen.''

Veroordeling
Dankbaar werd in 2014 nog door de strafrechter veroordeeld tot vier weken voorwaardelijke celstraf voor smadelijke teksten op zijn website. Ook zijn voornemen om het dagboek van de moeder van het vermoorde meisje in boekvorm uit te geven, werd door een rechter verboden.

Naast Wim Dankbaar heeft ook uitgever Hans Mauritz een dagvaarding gekregen. Die maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen omdat een eerder boek van zijn hand over de zaak Vaatstra al uit de handel is genomen. Een vervolg op het boek van zijn hand moet nog komen.