Boeren én bouwers voeren in heel Nederland actie bij opritten snelwegen

VIDEOHonderden boeren en bouwers voeren vandaag tussen 12.30 en 14.00 uur actie bij zoveel mogelijk op- en afritten van snelwegen in heel Nederland. Het is de bedoeling dat trekkers en kranen niet óp maar náást de weg gaan staan, zodat het verkeer zo min mogelijk last heeft van de actie. 

Volledig scherm
Melkveehouder Peter van Bussel staat met tractor bij A67 in Asten. © Tonny Peeters

Aanleiding van het ‘snelwegprotest’ is een gesprek tussen 13 boerenorganisaties, verenigd in het Landbouw Collectief en minister Schouten van Landbouw. Dit overleg vindt vanmiddag plaats. ,,We willen de onderhandelingen over de aanpak van de stikstofcrisis steunen en tegelijkertijd een waarschuwing afgeven. Het is alweer een paar weken geleden dat iedereen ons in actieverband heeft gezien, maar het vuur is zeker niet gedoofd. Dat zullen we vandaag laten zien, we staan nog steeds op scherp. Honderden leden door heel Nederland hebben zich aangemeld’’, aldus Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force, initiatiefnemer van de actie.

De eerste groepen boeren staan inderdaad bij verschillende op- en afritten in Nederland. Langs de A67 bij Asten staat melkveehouder Peter van Bussel met zijn tractor. Af en toe toeteren voorbijgangers naar de boeren om ze te steunen. ,,We hopen op goede resultaten bij het overleg met minister. We willen er beter uitkomen. Dit is een waarschuwing, we kunnen ook op de grote weg staan. Er moet nu beter beleid komen.’’

Grond In Verzet

De boeren krijgen steun van actiegroep Grond In Verzet, niet te verwarren met de gelijknamige stichting. ,,Wij zijn solidair met de boeren. Ook voor ons staat er door de stikstofcrisis veel op het spel en dat zullen we laten zien’’, aldus woordvoerder Jelco Beijer. Hij verwacht dat ongeveer honderd bouwers zich aansluiten. Beijer waarschuwt alvast voor een nieuwe actie als de aanvullende kabinetsplannen die rond 1 december worden verwacht, niet in de smaak vallen bij bouwend Nederland. ,,Dan komt er een grote staking.’’ Woordvoerder Arnold Tuytel van Stichting Grond In Verzet laat weten niet betrokken te zijn bij het protest.  

De boeren en minister Schouten praten vanaf 14.00 uur over het plan van aanpak dat vorige week door het Landbouw Collectief is gepresenteerd. Om de stikstofcrisis te bezweren, is het volgens het collectief onder meer nodig om koeien vaker in de wei te laten, minder eiwitrijk voer te geven en mest aan te lengen met water. De boeren willen dat de overheid bijna 3 miljard uittrekt om de maatregelen te betalen. 

Saneren

Eerder maakte het kabinet al bekend dat de maximumsnelheid op snelwegen omlaag gaat. Ook wordt gesproken over het al dan niet verplicht saneren van boerenbedrijven die vlakbij natuurgebieden zitten. Ook het verplaatsen van natuurgebieden is een optie die bekeken wordt. Dat laatste leverde de afgelopen dagen ook een protestactie op: via Twitter deelden mensen onder de hashtag #mijnnatuurblijft massaal plekken die wat hen betreft beschermd moeten blijven.

Groot tractorprotest om Duits landbouwbeleid

Ook in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen protesteren boeren vandaag massaal tegen het landbouwbeleid van de regering. In het stadscentrum van Bielefeld is het zwaartepunt van het protest. Vanochtend waren al ruim vijfhonderd tractoren onderweg, meldt de politie. Er wordt ernstige verkeershinder verwacht.

In Bonn waren de eerste acties, meldden verschillende media. De boeren willen in etappes via Bonn naar Keulen, Düsseldorf en Dortmund rijden. Uiteindelijk komen ze naar verwachting rond 17.00 uur samen in Bielefeld. Het tractorkonvooi wordt begeleid door de politie, die benadrukt dat vooralsnog alles vreedzaam verloopt.

Ook morgen worden er protestacties verwacht. Boeren zullen dan richting hoofdstad Berlijn trekken. Zij zijn onder meer ontevreden over de regelgeving rond meststoffen.

Bekijk hieronder ons videoarchief over de boerenprotesten.

  1. Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    De Universiteit van Amsterdam had nooit excuses moeten aanbieden voor het uitnodigen van Nelson Maatman, de pedo-activist die ernstig bedreigd wordt na zijn optreden in het NPO-programma Danny op straat. Dat vindt student Rogier van de Veen. Hij zat in het college dat Maatman vorige week toesprak. ,,Als de universiteit gaat dansen naar de pijpen van de populaire mening, verliest zij haar kritische karakter.’’