Boerenprotest bij Jumbo in Woerden
Volledig scherm
Boerenprotest bij Jumbo in Woerden © Egberts Media

Boeren oneens met lezing OM over trekkers op snelwegen

Boerenactieclub Agractie Nederland is ontstemd over een interview waarin officier van justitie Linda Bregman zegt dat de politie niet was opgewassen tegen de tractoren van de boze boeren. De belangenclub meent dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn straatje probeert schoon te vegen ten koste van de boeren.

In het interview zegt Bregman dat er sprake was van intimidatie, bedreiging en veel alcoholgebruik. Daarnaast hadden de boeren veel steun van het publiek. ,,Als je dan stevig optreedt, kan de boel enorm escaleren, met alle risico’s van dien. Tegen welke prijs wil je dan gaan optreden?’’, aldus Bregman in het personeelsblad Opportuun van het OM.

Agractie is het niet eens met deze lezing van de gebeurtenissen. Volgens deze belangenclub ‘had de driehoek in Den Haag op 1 oktober hun zaakjes niet geregeld’ en lieten ze ‘tractoren gewoon doorrijden’.

Gemoedelijk

 De acties verliepen volgens een woordvoerder in een ‘gemoedelijke sfeer’ zonder aanhoudingen, overtredingen of alcoholgebruik, ‘een enkel incident daargelaten’. Daarbij werden  ‘overal in het land colonnes tractoren door politieagenten van lokale korpsen rechtstreeks de snelweg op geleid, regelmatig uitgezwaaid door de plaatselijke burgemeester en wethouders’.

In het interview wijst Bregman erop dat tractoren moeilijk te stoppen zijn, alleen al door hun afmetingen, en dat er daarom uit veiligheidsoverwegingen voor is gekozen de landbouwvoertuigen op de snelwegen toe te staan. ,,Omdat het gewoon niet tegen te houden was.”

  1. Hoofdredacteur: ‘We moesten wel reageren op de  beschuldiging van censuur’
    Podcast

    Hoofdredac­teur: ‘We moesten wel reageren op de beschuldi­ging van censuur’

    ‘De speech van Koning Willem-Alexander op De Dam tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei oogstte veel lof. Vandaar ook dat het AD een deel van die speech op de site wilde laten zien.,’ vertelt hoofdredacteur Hans Nijenhuis in de podcast Hoofdzaken. ‘De hele speech mocht niet geplaatst worden, dus moest er een keuze gemaakt worden, maar daar zat een zinnetje niet in. Toen werden we op Twitter beschuldigd van censuur.’