Foto uit Oktober. Boeren trokken toen vanuit de Achterhoek volop naar het Malieveld tijdens de boerenprotestacties in Den Haag.
Volledig scherm
Foto uit Oktober. Boeren trokken toen vanuit de Achterhoek volop naar het Malieveld tijdens de boerenprotestacties in Den Haag. © Arjan Gotink

Boeren opgeroepen om ‘spierballen’ te laten zien: actie met trekkers langs opritten snelwegen

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept boeren op tot een actie, maandag langs de opritten van snelwegen. De actie moet als ‘grijze wolk’ boven het gesprek hangen dat de boerenbelangenorganisaties maandagmiddag met minister Schouten hebben, zegt FDF-woordvoerder Mischa Bouwer. 

In de oproep die rondgaat roept Farmers Defence Force letterlijk op om de spierballen te tonen. ‘Show them the muscles', staat in het bericht waarin de boeren oproepen tot actie. Bedoeling is dat boeren met trekkers en vlaggen langs de opritten van de snelwegen gaan staan, dus niet op de opritten.  

De actie is bedoeld als steun aan de onderhandelaars, maar ook als waarschuwing aan de minister, zegt FDF-woordvoerder Mischa Bouwer, nertsenfokker in Gelderland. ,,Mocht nou in het ergste geval blijken dat ze helemaal niks gaan doen met het plan wat we hebben ingediend, dan kunnen we eventueel in één keer schakelen en nadere actie voeren.” 

Wat die dan inhoudt laat hij in het midden. De actie is ook om druk te zetten op de onderhandelingen. Bouwer: ,,Het klinkt serieus, maar het moet een beetje als een grijze wolk boven het gesprek hangen.” 

Eigen plannen

Dertien boerenorganisaties, verenigd in het Landbouw Collectief,  presenteerden vorige week in Den Haag een eigen pakket maatregelen om de stikstofcrisis te bezweren. Bouwer: ,,Dat moeten ze serieus nemen. Als de politiek zo'n plan moet opstellen zijn ze er drie jaar mee bezig, wij hebben het in drie weken gedaan. We willen serieus genomen worden.” 

Animo

De actiebereidheid is ook na meerdere acties de laatste maanden in de agrarische sector nog groot genoeg, zegt Bouwer. ,,Bij ons is het even rustig geweest, dus ik denk dat de mensen nou wel weer bereid zijn om wat te doen.” 

Animo om langs de snelweg te gaan staat is er dus genoeg, zegt hij. ,,Wij zorgen echt wel dat er staat wat er moet staan. Dat is allemaal per regio gecoördineerd. Dus dat is geen probleem.” 

De oproep van Farmers Defence Force.
Volledig scherm
De oproep van Farmers Defence Force. © Screenshot Facebook
  1. Hoofdredacteur: ‘We moesten wel reageren op de  beschuldiging van censuur’
    Podcast

    Hoofdredac­teur: ‘We moesten wel reageren op de beschuldi­ging van censuur’

    ‘De speech van Koning Willem-Alexander op De Dam tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei oogstte veel lof. Vandaar ook dat het AD een deel van die speech op de site wilde laten zien.,’ vertelt hoofdredacteur Hans Nijenhuis in de podcast Hoofdzaken. ‘De hele speech mocht niet geplaatst worden, dus moest er een keuze gemaakt worden, maar daar zat een zinnetje niet in. Toen werden we op Twitter beschuldigd van censuur.’