Volledig scherm
Gebroken glas bij tuinbouwbedrijf Groenco na de enorme landbouwschade die hagelbuien hebben aangericht in het zuidoosten van het land. © ANP

Boeren: roep noodweer uit tot nationale ramp

De zuidelijke boerenorganisaties ZLTO, LTO Nederland en de Limburgse LLTB hebben vandaag bij de landelijke politiek een verzoek neergelegd om het door hagelbuien getroffen gebied rond het Brabantse Someren aan te wijzen als rampgebied. Daarmee zou geld vrijgemaakt kunnen worden om getroffen bedrijven te ondersteunen. De schade wordt geschat op vele honderden miljoenen euro's.

Volledig scherm
In een kas in Someren wordt gewerkt aan het herstel van de schade die werd aangericht door het noodweer. © ANP
Quote

De schade is nog nooit zo groot geweest

Hans Huijbers

Volgens Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO, is er nog nooit zoveel neerslag gevallen. ,,Zulke grote hagelstenen hebben we nog nooit gezien. De schade is nog nooit zo groot geweest.''

Huijbers spreekt van 'het topje van de ijsberg' en doet een beroep op Den Haag. ,,Maak geld vrij om bedrijven te kunnen laten overleven.''

Extreem
Extreem noodweer met hagelstenen zo groot als tennisballen zorgde eind vorige week voor een golf van vernieling in de regio, die toch al de hele maand met wateroverlast kampt. Van veel stallen en kassen is bijna geen dakdeel meer heel en veel gewassen liggen te verpieteren in de met water verzadigde akkers.

Het noodweer heeft veel meer schade veroorzaakt dan tot nu toe gedacht, meldden de boerenorganisaties eerder op de dag. Alleen al in Someren, vlak bij Eindhoven, worden de kosten door getroffen boeren en tuinders geraamd op een half miljard euro. Eerder schatte de ZLTO de schade in heel Brabant op minstens 100 miljoen euro.

Bij agrarische verzekeraars is volgens het Verbond van Verzekeraars inmiddels voor zo'n 130 miljoen euro aan claims binnengekomen, van boerenbedrijven uit met name Limburg en Noord-Brabant. In deze eerste schatting van de koepelorganisatie zijn geen particuliere schades meegenomen.

Probleem
Het probleem is dat veel van de getroffen ondernemers zich niet goed hebben verzekerd tegen dit enorme weersgeweld. De boeren willen daarom dat de overheid ook meebetaalt aan de herstelwerkzaamheden. Gevreesd wordt dat zonder financiële hulp uit Den Haag of Brussel mogelijk meerdere bedrijven failliet zullen gaan.

De boerenorganisaties zijn ook in gesprek met de waterschappen over hoe het water in de toekomst beter kan worden afgevoerd. En met banken wordt gesproken over mogelijke overbruggingskredieten voor getroffen boeren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement