Volledig scherm
Wolf en schapen © Pixabay, bewerking: ADR

'Boeren willen compensatie voor doodgebeten schapen'

Het aantal schapen dat in Nederland door wolven is doodgebeten, is dit jaar fors toegenomen. Schapenhouders vinden daarom dat de overheid boeren moet compenseren voor maatregelen om schapen te beschermen, schrijft de Volkskrant.

Bij het Faunafonds vertaalt de oprukkende wolf zich in een stijgend aantal schadeclaims. Nederlandse schapenhouders dienden dit jaar tot dusver 35 claims in bij het fonds voor 134 door een wolf doodgebeten schapen. Het voorlopige taxatiebedrag komt uit op bijna 15 duizend euro - drie incidenten zijn nog in behandeling. In 2016 werd 7.800 euro uitgekeerd voor acht meldingen van in totaal 21 doodgebeten schapen. Het jaar daarvoor waren er geen incidenten met wolven.

Schapenhouders roepen de overheid op tot een subsidieregeling om preventieve maatregelen tegen aanvallen van wolven te bekostigen.

  1. ‘Terreuradvocaat’ tegen de stroom in
    PREMIUM
    De jaarwisseling

    ‘Terreurad­vo­caat’ tegen de stroom in

    Wat maakte 2018 memorabel? Een serie verhalen waarin we terugblikken en vooruitkijken aan de hand van de grote en kleine gebeurtenissen. Advocaat André Seebregts trad dit jaar naar voren als verdediger van Nederlandse jihadvrouwen die met hun kinderen vastzitten in Syrische kampen. Daarnaast staat hij één van de mannen bij, die verdacht wordt van het voorbereiden van een aanslag in Nederland. Het maakt hem niet populair.