Volledig scherm
Het boerenprotest op 14 oktober. © ANP

Boeren zorgen voor file op A9

Boeren zorgen vanochtend voor file op de A9. Volgens Rijkswaterstaat staat het tussen Uitgeest en de Wijkertunnel over zo’n 13 kilometer vast. 

De ANWB verwachtte dat de ochtendspits vandaag flink drukker zou worden door de protesterende boeren, maar dat viel mee. Op het hoogtepunt stond er ruim 600 kilometer file. ,,Dat is 50 kilometer minder dan gebruikelijk", aldus de verkeersinformatiedienst. De meeste dagelijkse files losten rond 8.30 uur op.

De boeren zijn met tractoren onderweg naar het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem. Ze willen daar een petitie aanbieden tegen het stikstofbeleid van de provincie. Ze krijgen naar verwachting steun van collega’s uit Friesland.

De boeren verzamelen rond 10.30 uur in Haarlem. Volgens de organisatie komen er in totaal zo’n 200 tot 300 boeren uit de provincies Noord-Holland en Friesland. De boeren uit Friesland zijn rond 7.00 uur gaan rijden. ,,Zelf woon ik wat dichterbij en vertrek ik rond 8.00 uur,” zei organisator Ad Baltus uit Schermer. 

Tweede keer 

De boeren protesteren voor de tweede keer tegen het stikstofbeleid van de provincie, eerder deden ze dat al op 14 oktober. ,,We gaan net zolang door totdat het provinciale beleid wordt teruggedraaid,” aldus Baltus. Vorige week gingen de twee partijen nog met elkaar in gesprek, maar kwamen niet tot een oplossing.

Naast het protest overhandigen de boeren ook een petitie aan de commissaris van de Koning Arthur van Dijk. De brief - waarin de boeren zeggen zich te willen aansluiten bij de provincie Friesland - is inmiddels ruim vijfduizend keer ondertekend. Om hun boodschap kracht bij te zetten, nemen de boeren ook Friese vlaggen mee.

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.