‘Boerenprotest’ wordt harmonieus onderonsje bij Harry's Business Class

videoZo'n tachtig boeren kwamen op de tractor naar Noordwijk om te protesteren tegen het stikstofbeleid. De boeren eisten - en kregen - zendtijd in het programma Business Class van Harry Mens. Het werd een warm bad, met boerenvrienden Mens, Robert Jensen en Henk Otten aan hun zijde: ‘Nederland staat achter jullie!’ 

Ze kwamen vanochtend naar Noordwijk om ‘in Jip en Janneke-taal’ uit te leggen hoe de stikstofregels hen de das omdoen, vertelde boerin en woordvoerder Anja Henken voor de opnames van het programma: ,,Je zet een heel land op slot, door een probleem onze kant op te schuiven met oplossingen die niet haalbaar zijn”, zei ze voor het hotel waar Business Class iedere zaterdag gedraaid wordt. 

Buiten stonden zo'n 80 tractoren, de ‘demonstranten’ dronken koffie en thee van het gastvrije hotelpersoneel, dat gistermiddag al het seintje had gekregen dat de actie doorging. De politie was aanwezig,  maar hoefde geen moment in te grijpen. 

Dat kwam mede door de open armen van gastheer Harry Mens. Die liet al snel weten dat hij de actievoerders best wat zendtijd gunt - gratis en voor niks, beweert de oud-makelaar: ,,Ik begrijp hun acties wel, Nederland wil het braafste jongetje van de klas zijn met die stikstofregels. Ik zei eerst nog: ‘kom nou volgende week met een kleine delegatie, doe niet zo flauw, houd die trekkers lekker thuis’. Maar kennelijk willen ze circus, hebben ze het thuis niet zo naar hun zin...”

(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
Boeren bij het hotel in Noordwijk. © AD

Geen geld

Mens vreest niet dat hij volgende week een volgende actiegroep op de stoep krijgt: ,,Nee, dat was ik niet van plan. Ik doe dit nu ook zo om de burgemeester van Noordwijk, de politie en de hoteldirectie niet in de gordijnen te jagen.” De boeren kwamen aan het einde van het programma aan bod, Mens improviseerde de agrariërs het programma in met reeds geplande gasten Henk Otten (ex Forum voor Democratie) en tv-presentator Robert Jensen. Mens: ,,Dat komt goed uit: ik ben van boeren komaf, Otten is een boerenzoon en Jensen lijkt op een boer.” 

De opname verliep harmonieus: de heren probeerden hun sympathie voor de boeren niet te verbergen. Otten: ,,Nederland wil alleen maar het beste jongetje van de klas zijn.” Jensen: ,,Regels regels... waarom jagen ze deze goed lopende sector naar het buitenland? Boeren, Nederland staat achter jullie. Ga door!” Zo werd de ‘boerenactie’ in Noordwijk vooral een warm Business Class-bad voor de boeren, en mooi meegenomen voor makelaar Mens: ook een ochtendje ‘gratis publiciteit’ voor zijn programma: ,,Ik ben al door 11 journalisten gebeld!”

Volledig scherm
Koffie en gebak voor de boeren. © AD

Bekijk hieronder de beelden van het boerenprotest  gisteren in Den Bosch:

Volledig scherm
De boerenactiegroep Agractie is van plan met "een groot aantal boeren met tractoren en andere vervoersmiddelen" naar Noordwijk aan Zee te gaan om het Hotel van Oranje te bezetten en zendtijd te eisen. © ANP Kippa
Volledig scherm
Tractoren staan zaterdagochtend opgesteld bij het hotel in Noordwijk. © AD