Volledig scherm
FD-correspondent Ans Boersma is donderdagochtend uit Turkije gezet. © privé

Boersma volledig overvallen door ontslag bij FD: ‘zwaar teleurgesteld’

UpdateAns Boersma is volledig overvallen door de mededeling van het Financieele Dagblad (FD) dat de krant alle banden met haar verbreekt. Daarover is ze diep teleurgesteld, aldus haar advocaat Maarten Pijnenburg. 

De journalist is extreem van slag geweest door de plotselinge gebeurtenissen. ,,Ze was van de ene op de andere dag alles kwijt. Ze heeft niet eens haar persoonlijke spullen uit haar huis mee mogen nemen. Ook de massale media-aandacht wordt door haar als heel heftig ervaren”, aldus advocaat Pijnenburg.

Boersma, die tijdelijk onderdak heeft gevonden bij vrienden, is inmiddels ,,wat aan de beterende hand”, zegt de advocaat. Komende week zal de politie haar verhoren, omdat ze wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Boersma herkent zich daar helemaal niet in, aldus de raadsman.

Verklaring

De FD-hoofdredactie liet eerder vandaag in een verklaring weten het vertrouwen in Boersma te hebben verloren door het achterhouden van informatie over haar relatie met een Syriër die afgelopen najaar in Nederland is gearresteerd op verdenking van deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra. Boersma laat via haar advocaat weten diep teleurgesteld te zijn in haar voormalige werkgever. 

De hoofdredactie voerde enkele intensieve gesprekken met haar. Boersma werd gisteren Turkije uitgezet, het Openbaar Ministerie verdenkt haar van valsheid in geschrifte. Turkije liet weten dat Ans Boersma is uitgezet omdat zij banden zou hebben met Jabhat al-Nusra.

Onvoldoende

In de gesprekken met het FD in de afgelopen dagen heeft Boersma volgens de de krant onvoldoende duidelijkheid kunnen verschaffen over haar rol. ,,Op basis van de gesprekken is de voorlopige conclusie dat Ans Boersma drie keer nalatig is geweest in de informatie die zij aan de hoofdredactie heeft verstrekt. Boersma is in februari 2017 als freelance correspondent voor het FD in Turkije aan de slag gegaan. Voorafgaand aan haar benoeming is haar eind 2016 nadrukkelijk gevraagd naar de beweegredenen om zich in Turkije te willen vestigen. Daarbij is expliciet de vraag gesteld of er persoonlijke motieven aan ten grondslag lagen om naar Turkije te willen gaan zoals een relatie. Haar antwoord was ontkennend.’’

Als het FD had geweten dat Ans Boersma een jaar eerder een relatie had gehad met een Syriër die via Turkije naar Nederland was gevlucht, zou dat voor het FD een belangrijke reden zijn geweest haar niet als freelance correspondent aan te trekken.

Nagelaten

In november 2017, toen haar ex in de publiciteit kwam in het Balie-incident, informeerde zij het FD evenmin. Ook na de arrestatie van haar ex-vriend op 30 oktober 2018 heeft Ans Boersma nagelaten de hoofdredactie op de hoogte te stellen van haar voormalige relatie. ,,Daarmee waren er drie momenten waarop Ans Boersma het FD had moeten inlichten. De hoofdredactie is diep teleurgesteld over haar nalatigheid. De vertrouwensrelatie is hierdoor ernstig geschaad. Om deze reden heeft het FD vrijdag aan Ans Boersma meegedeeld dat zij niet meer voor ons kan werken.’’

Ans Boersma heeft voor het FD niet geschreven over de oorlog in Syrië of vluchtelingen. Haar opdracht als correspondent was om zich met name te richten op economische en politieke onderwerpen.

Boersma's advocaat meldt dat zijn cliënte een aantal jaren geleden een kortdurende relatie gehad met een vriend, die afkomstig was uit Syrië. ,,Gedurende haar relatie had zij geen enkele aanleiding te veronderstellen dat deze persoon banden zou hebben gehad met een terroristische organisatie. De FD-hoofdredacteur verwijt haar dat zij tot driemaal toe nalatig is geweest deze informatie aan de hoofdredactie te verstrekken. Alle drie de genoemde momenten lagen na het verbreken van de relatie en voordat cliënte enig vermoeden kon hebben dat er sprake zou kunnen zijn van banden met een terroristisch netwerk”, aldus de raadsman.

Nederlandse politie

Boersma vindt verder dat de verontwaardiging van het FD zich zou moeten richten op de Nederlandse politie, ,,die door -zo lijkt het vooralsnog- informatie over haar te delen met de Turkse autoriteiten, het leven en de toekomst van de voor het FD werkzame journaliste ernstig in gevaar heeft gebracht”, aldus Pijnenburg.

Komende week zal de politie haar verhoren, omdat ze wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Zo zou zij de ex-vriend aan valse papieren hebben geholpen. Boersma herkent zich daar helemaal niet in. Het verhoor vindt ergens komende week plaats. ,,Wanneer precies wordt maandag bepaald”, aldus Pijnenburg.

Journalist Frederike Geerdink -zij moest onder dwang van de politie ook Turkije verlaten-  is het ook niet eens met de actie van het FD. Via Twitter laat ze weten dat het privéleven van Boersma niets te maken heeft met haar werkzaamheden voor het FD. ,,Aan de kwaliteit van haar verhalen wordt niet getwijfeld, zegt het FD, maar je trekt dus met zo’n verklaring wél haar totale professionaliteit in twijfel want je maakt expliciet duidelijk dat ze niet over Syrië of vluchtelingen heeft geschreven. Ik herken hierin seksisme.’’

Ook de Nederlandse journalistenvakbond NVJ blijft achter Boersma staan. „Over haar werk als journalist is zover wij weten geen twijfel en door ondoordacht handelen van het OM is ze in gevaar gebracht. Totdat het tegendeel is bewezen, gaan we uit van haar integriteit’’, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning via Twitter.