Volledig scherm
© ANP

Boete dreigt voor gemeenten die te weinig afval leveren

De provincie Noord-Brabant is niet van plan gemeenten te compenseren voor miljoenenboetes die dreigen doordat ze te weinig afval leveren aan verwerkingsbedrijf Attero.

VVD-gedeputeerde Bert Pauli schrijft dat in zijn voorstel aan Provinciale Staten om Attero te verkopen. Brabantse gemeenten dreigen te worden gestraft omdat er te veel afval wordt gescheiden. De gemeenten kunnen sinds 2 jaar niet meer voldoen aan het leveringscontract met Attero.

Tot dusver heeft Attero geen boetes opgelegd, maar de gemeenten vrezen dat investeerder Waterland, die het bedrijf koopt, wel geld gaat eisen. De totale boete kan volgens schattingen oplopen tot 30 miljoen euro.

'Inwoners van Brabantse dorpen en steden dreigen nu de dupe te worden van hun goede milieubewuste gedrag,' zeggen de gemeenten. 'Waarom wordt de bal bij ons gelegd? De provincie had kunnen onderhandelen met de koper. Ik kan dit niet uitleggen aan onze inwoners. Ik ga die boete ook niet zomaar betalen. Kom nou,' reageerde de boze PvdA-wethouder Hendrik Hoeksema uit Oss.