Volledig scherm
Een vestiging van Foppen Paling en Zalm uit Harderwijk. Honderden mensen zijn de afgelopen tijd ziek zijn geworden na het eten van gerookte zalm van de visfabrikant. © ANP

Boete voor 11 bedrijven wegens besmette zalm

Elf bedrijven moeten een boete betalen omdat ze met salmonella besmette zalm verkochten of hun afnemers niet goed informeerden. Dat meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag.

De NVWA is blij met het aantal. Die 11 bedrijven zijn namelijk een fractie van alle winkels en bedrijven die zijn bezocht. De meeste gaven goed gehoor aan de terughaalactie van de besmette zalm van het bedrijf Foppen uit Harderwijk.

De NVWA ging bij veel bedrijven en winkels langs voor controle. Die bleken goed gehoor te hebben gegeven aan de vraag om de zalm niet verder te verwerken en niet te verkopen. Ook zijn de autoriteiten geïnformeerd in de landen waar bedrijven zitten die de zalm vanuit Nederland kregen aangeleverd. Griekenland is gevraagd onderzoek te doen in een fabriek. Uit onderzoek van de NVWA bleek dat de betrokken besmette zalm afkomstig is van één van de zes productielijnen in de Griekse fabriek.

In de Nederlandse fabriek was geen sprake van besmetting van zalm. De productie is dan ook weer hervat.