Boete voor bijvoeren grote grazers in de Oostvaardersplassen
Wie de grote grazers in de Oostvaardersplassen bijvoert, riskeert een boete. Die waarschuwing geven provincie Flevoland en Staatsbosbeheer. Bijvoeren is niet alleen zinloos, maar vooral een overtreding op de Wet Natuurbescherming.
Provincie Flevoland en Staatsbosbeheer hebben dinsdag aangekondigd handhavend op te treden tegen mensen die de grote grazers denken te hulp te schieten met voer zoals hooi. De tijd van waarschuwen is voorbij.
Beide partijen hebben dinsdag een statement naar buiten gebracht als reactie op de discussie en het aantal acties rond het welzijn van de heckrunderen, edelherten en konikpaarden in de Oostvaardersplassen.
Bedreiging
Met name de laatste dagen lopen de gemoederen ontzettend hoog op en is het zelfs gekomen tot een telefonische bedreiging van een van de boswachters. Op social media schuwen zogenaamde dierenliefhebbers de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog niet en maken ze de boswachters en andere medewerkers van Staatsbosbeheer uit voor van alles en nog wat.
Provincie Flevoland benadrukt dat zij gaat over het beleid en dat Staatsbosbeheer slechts de uitvoerder van dit beleid is. Dus, zegt een provincie-woordvoerder, als mensen iets te zeggen hebben over de Oostvaardersplassen, moeten ze zich richten tot Provinciale Staten. Hoewel provincie en Staatsbosbeheer aangeven te begrijpen dat de situatie vragen en onrust oproept, willen ze benadrukken dat er geen sprake is van dieren laten verhongeren en 'niets doen'.
Kogel
Voorheen waren de Oostvaardersplassen tussen Lelystad en Almere aangemerkt als gebied waar de natuur haar gang mocht gaan. Daar is een jaar of acht geleden mee gebroken op advies van een internationale commissie. Sindsdien wordt aan zogenaamd vroeg reactief beheer van de grote grazers gedaan. Dit komt erop neer dat dagelijks volgens een gedetailleerd protocol wordt bekeken welke dieren te zwak zijn om de winter te overleven.
Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met de conditie van het dier, het gedrag en de weers- en terreinomstandigheden. De grote grazers die als te zwak worden aangemerkt, worden door de boswachters doodgeschoten voordat ze onnodig lijden en een hongerdood sterven. Door dit beleid komt in de winter 98 tot 100 procent van de gestorven grote grazers om door een kogel.
Natte omstandigheden
In december 2017 en januari 2018 ging het mede door de extreem natte omstandigheden om ongeveer 700 grote grazers, waarvan slechts een enkel exemplaar een natuurlijke dood stierf. Evenwel blijft voor de buitenwacht het beeld van hongerende dieren in de Oostvaardersplassen bestaan. Het heeft recent tot onder meer een bijvoercrowdfundingsactie geleid en particulieren die met hooibalen naar Flevoland kwamen. Goedbedoeld, maar strafbaar en zinloos, zegt Staatsbosbeheer.
Het voer bereikt niet de zwakste dieren, omdat zij het laagst in de pikorde staan. Bovendien zorgt het voor extra onrust in de kudde en is een ongewenst neveneffect dat de dieren door extra voedsel vruchtbaar worden in een ongunstige periode. Over een langere termijn bezien kan bijvoeren leiden tot grotere kuddes en dat is nu juist wat de actievoerders niet willen in de Oostvaardersplassen.
Externe commissie
Vooralsnog is het vroeg reactief beheerbeleid van kracht. Op dit moment is een externe commissie onder leiding van oud-politicus bezig met een beheeradvies aan de provincie. Naar verwachting komen Gedeputeerde Staten nog voor de zomer met een voorstel over het toekomstig beheer van de Oostvaardersplassen. Zolang Provinciale Staten geen besluit hebben genomen over het beheer, blijft het bestaande beleid en huidig beheer van kracht.
Bekijk hier hoe een actiegroep de grazers illegaal voert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Discussie over wilde dieren in de vrieskou laait weer op
Bijvoeren of omkomen van de honger en doodvriezen? Het wild in de Oostvaardersplassen lijdt. Wij mensen kunnen de dieren redden of de natuur zijn beloop laten. -
5 vragen
Wat is stikstof, waarom zijn de boeren boos en wat moet er nu eigenlijk veranderen?
De afgelopen week werd er flink geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vooral boeren zijn boos, zij menen dat de plannen hun bedrijven om zeep helpen. Maar wat houdt de stikstofcrisis nu precies in? Wat is er aan de hand, waarom is men boos en wat moet er gebeuren? -
Ombudsman wil dat overheid inzet op bemiddeling toeslagenouders, koning weer in gesprek
De regering moet werk maken van bemiddeling en andere alternatieven om slachtoffers van de toeslagenaffaire sneller te helpen. Volgens Nationale ombudsman Reinier van Zutphen verloopt de afhandeling van het dossier te langzaam en daalt daardoor het vertrouwen van getroffen ouders. Intussen heeft koning Willem-Alexander voor de derde keer een gesprek gehad met enkele gedupeerden. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
PREMIUM
Zorgen over grote grazers vanwege kou
Bezoekers van natuurgebieden zijn bezorgd over het welzijn van grote grazers als waterbuffels en waterbuffels. In Munnikenland en de Noordwaard geldt een zorgplicht. -
PREMIUM16
Ex-kinderarts van 77 doet aangifte tegen Tata Steel en klimt over de hekken: 'Actie werkt, lobbyen helpt niet'
Hij was kinderarts en wetenschapper, maar klimt tegenwoordig namens Extinction Rebellion over hekken om tegen Tata Steel te demonstreren. En Ferko Öry (77) sloot zich onlangs aan bij de strafzaak tegen de IJmuidense staalgigant: ,,Lobbyen en bezwaar maken helpt gewoon niet.’’ -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.