Volledig scherm
© anp

Boetefuik: 60 procent meer bekeuringen op spitsstrook

Het regent snelheidsboetes als de spitsstroken open zijn. Van 200.000 gecontroleerde auto's zijn er ruim 10.000 beboet. Dat is 60 procent meer dan het gemiddeld aantal bekeuringen op de snelweg.

Quote

Dat verklaart ook het hoge aantal overtredin­gen. Mensen snappen spitsstro­ken niet.

Markus van Tol, ANWB

Als de spitsstrook open is, komt er een rijbaan bij, maar gaat de maximumsnelheid omlaag van 120 naar 100 kilometer per uur. 'Als je op de A12 rijdt en die gaat van drie naar vier rijstroken, dan is het niet logisch dat je minder hard mag,' stelt ANWB-woordvoerder Markus van Tol. 'Dat verklaart ook het hoge aantal overtredingen. Mensen snappen spitsstroken niet.'

Waar gemiddeld 3,3 procent van de bestuurders op autosnelwegen wordt beboet, loopt dit tijdens de opening van de extra rijbaan op tot 5,4 procent. Dit blijkt uit niet eerder openbaar gemaakte gegevens van de politie. Gedurende 20 maanden vonden 's ochtends in totaal 45 controles plaats op de A12.

Recordbedrag

Het kabinet-Rutte inde het afgelopen jaar met ruim 1 miljard een recordbedrag aan verkeersboetes, 12 procent meer dan in 2012. Dagelijks gaat het om 30.000 overtredingen, waarvan de meeste plaatsvinden op meerbaans snelwegen. De ANWB vindt dat controles beter kunnen plaatsvinden op bijvoorbeeld onveilige provinciale wegen.

De politie stelt dat er op dit moment nog onvoldoende gegevens zijn verzameld om de conclusie te trekken dat er meer snelheidsovertredingen plaatsvinden als spitsstroken open zijn.

De politie doet op dit moment aanvullend onderzoek en mogelijk volgen er meer snelheidscontroles. 'De controles zijn erop gericht om een beter beeld te krijgen van de verkeersveiligheid als de spitsstroken open zijn,' verklaart politiewoordvoerder Barbara van der Rest.