Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Boeteregen: 12.000 bekeuringen op landelijke controledag politie

De politie heeft woensdag 12.000 automobilisten bekeurd vanwege snelheidsovertredingen. In het kader van de Europese Week van de Veiligheid keek de politie met laserguns, videoauto's en radar uit naar hardrijders. De uitkomsten van deze 'speedmarathon' zijn vandaag bekendgemaakt.

Quote

Er zijn ook diverse rijbewij­zen ingevor­derd

Politie

Agenten bekeurden niet alleen snelheidsovertreders, maar arresteerden ook twee Fransen die in een gestolen auto over de A2 scheurden. De 'dikke Audi A6 met Duits kenteken' kwam in beeld doordat de wagen 141 kilometer per uur reed waar de maximumsnelheid 100 was. Een mooie bijvangst, concludeerde de politie.

Verder werd een aantal hardrijders gesnapt, die het gaspedaal wel heel diep intrapten. Zo reed iemand 167 km/uur op een 80-kilometerweg. ,,Er zijn diverse rijbewijzen ingevorderd vanwege grote overschrijdingen van de toegestane snelheid'', aldus de politie.

1,5 miljoen bekeuringen

Hoeveel snelheidsovertreders er op dagelijkse basis gemiddeld worden betrapt, kan de Nationale Politie niet zeggen. Volgens een woordvoerder controleerden radarteams vorig jaar zo'n 30 miljoen voertuigen op hun snelheid. Dat leidde tot zo'n 1,5 miljoen bekeuringen. Daar komen nog de boetes bovenop voor hardrijders die bijvoorbeeld zijn geflitst.