Volledig scherm
© afp

Boetes voor discriminatie op PVV-facebookpagina

Acht mensen die op de facebookpagina 'Steun de PVV' opruiende en discriminerende uitlatingen plaatsten, hebben een boete gekregen varierend van 350 tot 450 euro. Een negende persoon verloor zijn baan nadat hij een reactie achterliet op de facebookpagina en ontliep straf van het Openbaar Ministerie. Als de acht de boete niet betalen moeten zij zich voor de politierechter verantwoorden.

Het Openbaar Ministerie stelde een strafrechtelijk onderzoek in naar de uitlatingen op de facebookpagina 'Steun de PVV' in januari 2015. Op de facebookpagina werd een artikel geplaatst uit De Telegraaf met de kop: 'Weer een brandbom gegooid naar Zweedse moskee'. Hieronder werden veel reacties geplaatst. 

Door meerdere personen en organisaties werd hierna van een deel van de uitlatingen aangifte gedaan. Deze werden als 'discriminerend' en opruiend beoordeeld door specialisten van het OM in Amsterdam. De uitlatingen gingen over het opruien en aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers als tegen moskeeën, meent het OM.

Boetes en baan kwijt
De identiteit van de personen is achterhaald door de politie. Zij hebben nu een boete opgelegd gekregen. De acht mensen in kwestie komen uit Den Haag, Rotterdam, Limburg (2), Noord-Nederland (2), Midden-Nederland en Noord-Holland.

Een negende persoon is zijn baan verloren nadat hij zijn opruiende uitlatingen op de facebookpagina achterliet en zijn werkgever daarachter kwam. Het OM vindt dat deze persoon genoeg is gestraft.

Meer discriminatie online
Discriminatie en racisme op internet nemen sterk toe, werd donderdagochtend bekend. Het Meldpunt Internet Discriminatie kreeg al 300 klachten binnen over racistische uitingen op internet. Dat is een stijging van 64 procent in vergelijking met vorig jaar.