Volledig scherm
© anp

Bol.com breekt alle records met 11 pakketjes per seconde

Als alle bij bol.com bestelde pakketjes van maandag achter elkaar gelegd worden, krijg je een lijn van ruim 100 kilometer. Deze dag voor Kerstmis is traditioneel de drukste dag bij het onlinewarenhuis, maar nu zijn alle records gebroken.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp

Kunstkerstbomen, tafelkleden, gehele serviezen, spiraalsnijders voor in de keuken; al deze zaken worden op de valreep nog besteld voor de feestdagen. Ruim 350.000 artikelen zijn maandag besteld en verzonden, vertelt directeur Daniel Ropers. ,,Deze dag is de drukste dag ooit in de geschiedenis van bol.com. Iedere seconde worden er elf artikelen besteld.''

Absolute topper is 25, het nieuwe album van de Britse zangeres Adele. ,,Dat is zelfs het best verkochte artikel van 2015.''

100.000 stuks
Vorig jaar was de maandag voor Kerstmis ook de drukste dag van het jaar, maar het aantal bestelde pakketten lag toen zeker 100.000 stuks lager. Het assortiment is sinds die tijd overigens wel uitgebreid. ,,De omzet is nu waarschijnlijk 70 procent hoger vergeleken met de maandag voor kerst vorig jaar'', zegt Ropers.

De omzet ligt naar verwachting ook 20 procent hoger dan het vorige record. Dat was drie weken geleden met Sinterklaas. Hoe hoog die omzet dan is, mag de directeur niet vertellen, omdat moederbedrijf Ahold beursgenoteerd is.

Webshops Coolblue en Wehkamp verwachten dinsdag de piek te bereiken met het aantal bestellingen.

660 miljoen
Nederlanders hebben ook afgelopen weekend flink kerstinkopen gedaan. Volgens Betaalvereniging Nederland werd er ruim 19,1 miljoen keer gepind in de winkel, ruim 41 procent meer dan een 'normaal' weekend het afgelopen jaar.

Het totale bedrag dat deze twee dagen met de pinpas werd afgerekend is 554 miljoen euro. IDEAL bracht ruim 106 miljoen euro in het laatje van de winkeliers. Dit weekend was zaterdag de drukste dag met ruim 13 miljoen pintransacties en 660.000 iDEAL-transacties. Dit bracht bij elkaar ongeveer 437 miljoen euro op.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
 1. ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’
  Poldercrash

  ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’

  Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwing kunnen zijn voor de mankementen die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden. Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaanse krant The New York Times door Nederlandse onderzoekers onder druk van Amerikaanse collega’s niet in het eindrapport gezet. De krant stelt dat de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Boeing destijds ‘opzettelijk is begraven’.
 2. Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open

  Nieuwe zwaarbe­waak­te gevangenis­vleu­gel voor topcrimine­len 1 maart open

  Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen bij wie het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verdergaan met hun criminele praktijken. De nieuwe afdeling moet 1 maart open gaan. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zegt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.