Bombrief ontploft bij ING in Amsterdam, verdacht pakket in Brabant géén explosief

Bij het hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam is vanmiddag een bombrief ontploft. Dat gebeurde rond 12.00 uur. Eén persoon heeft rook ingeademd en wordt gecontroleerd door ambulancepersoneel.

Uit voorzorg is ook de brandweer opgeroepen. Volgens een woordvoerster van ING gaat het om een kleine ontploffing en is er verder niemand gewond geraakt. 

Op de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost bevinden zich veel banken. Het gebouw hoeft niet ontruimd te worden. 

Paar uur later wéér

Twee uur nadat de brief ontplofte werd in het Brabantse Oudenbosch een verdacht pakketje gevonden waar rook uitkwam. Oudenbosch is een dorpje in het westen van de provincie, tussen Roosendaal en Etten-Leur.

Een postbezorger vond het pakketje tussen de bestellingen in zijn bus en legde het op straat nadat het begon te roken. De politie heeft het pakketje onderzocht en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gewaarschuwd. De omgeving werd ruim afgezet. 

Een kwartier na de vondst werd duidelijk dat het pakket geen explosief bevat maar een rokende fles voor koelsystemen. De situatie is weer veilig.

Bombrief ING Amsterdam-Zuidoost.
Volledig scherm
Bombrief ING Amsterdam-Zuidoost. © Peter Bakker

Bitcoins

Vanochtend werd ook al een bombrief aangetroffen bij bedrijf Unisys Payment Services & Solutions in Leusden. De Explosieven Opruimingsdienst van de politie wist die vroegtijdig onschadelijk te maken. Gisteren ontploften wél twee brieven met explosieven in Amsterdam en Kerkrade, maar daar vielen geen gewonden.

De nieuwe bombrieven volgen na meerdere exemplaren in januari, die op diverse locaties in het land werden aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om dezelfde verzender. Gisteren werd duidelijk dat de vermeende afzender een bedrag in bitcoins eist. 

Zorgelijk

De politie heeft gewaarschuwd voor de brieven en een beschrijving en een foto van een van de enveloppen gepubliceerd. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemde de ontploffende poststukken gisteren zorgelijk. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie in de gaten.

De banken hebben in elk geval geen aanwijzingen dat de bombrieven specifiek op banken gericht zijn. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een reactie op bombrieven die zijn ontploft bij ABN Amro en ING.

Volgens een woordvoerder ondervinden andere bedrijven ook hinder van bombrieven en zijn banken dus niet de enige partijen die hiermee te maken hebben. Hij geeft aan dat het voor ‘bedrijven in het algemeen‘ belangrijk is om alert te zijn.

Jumbo-afperser

De zaak doet steeds meer denken aan die van afperser Alex O., de man die supermarktketen Jumbo afperste, plaatste binnen één maand drie bommen en stuurde één bombrief. Ondertussen bleef O. in versleutelde e-mails 2000 bitcoins eisen. Daar ging hij mee door tot hij uiteindelijk kon worden gepakt.

Het bewuste pakketje in Oudenbosch.
Volledig scherm
Het bewuste pakketje in Oudenbosch. © Christian Traets
De nieuwe bombrief.
Volledig scherm
De nieuwe bombrief. © Politie
  1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

    Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

    De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.