Bonden en nabestaanden: medisch beroepsgeheim eerder overboord
Artsen moeten bij vermoedens van misdrijven de politie sneller inseinen. Nu is het medisch beroepsgeheim vaak een te groot obstakel.
Die roep klinkt bij politiebonden, nabestaanden en in de politiek. Daar wordt gepleit voor een nieuwe discussie over het medisch beroepsgeheim nu bekend is dat moordverdachte Thijs H. ondanks serieuze verdenkingen van behandelaars aanvankelijk niet gemeld werd bij de politie.
,,Ik snap het medisch beroepsgeheim, maar één seintje zou zoveel leed en schade kunnen voorkomen,’’ zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond.
Volgens de bonden lopen rechercheurs regelmatig tegen de muur omdat het medisch beroepsgeheim verhindert dat relevante informatie over verdachten bekend wordt.
Streng
Zaterdag onthulde deze krant dat H. ondanks sterke vermoedens over betrokkenheid bij de dubbele moord op 7 mei vanwege het medisch beroepsgeheim niet gemeld werd bij de politie. Dit terwijl hij die middag met bloed op de kleren aanklopte bij de Mondriaan-kliniek in Maastricht. Die GGZ-instelling doorbrak het beroepsgeheim pas toen H. woensdag na de moorden de benen nam.
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg: ,,Je kunt niet zonder meer alles delen, maar er moet ruimte zijn om informatie in deze gevallen uit te wisselen.”
Gerrit van de Kamp van politiebond ACP: ,,Ik snap de kliniek, maar waar ligt de grens? Aan nabestaanden van slachtoffers kun je dit niet uitleggen. Het is een ingewikkelde moreel-ethische vraag, maar de normering staat niet stil, hier moet je over kunnen discussiëren.” Van Toorenburg: ,,Je moet ruimer kijken naar het beroepsgeheim. Hoe kon de kliniek dinsdagmiddag zo zeker weten dat het leed al geschied was, en dat er mogelijk niet meer slachtoffers in levensgevaar waren?”
Inmiddels weigert de Maastrichtse GGZ-instelling om camerabeelden van Thijs H. vrij te geven, opnieuw vanwege het medisch beroepsgeheim. Daarom moet de rechter vandaag oordelen of opnames toch in het onderzoek gebruikt mogen worden. De 27-jarige H. wordt verdacht van de moord op drie wandelaars begin deze maand, in Den Haag en Heerlen. H. verbleef meermaals bij Mondriaan.
Het medisch beroepsgeheim is niet absoluut. Als de patiënt een gevaar vormt voor zichzelf of derden kunnen medici het geheim doorbreken. Experts waarschuwen wel voor gezondheidsrisico’s als het beroepsgeheim uitgekleed wordt. Zo kunnen criminelen of psychiatrisch patiënten zorg gaan mijden uit vrees voor represailles.
Artsen zijn tegen
De artsenfederatie KNMG is tegen ontkleding van het medisch beroepsgeheim, meldt een woordvoerder. ,,Natuurlijk grijpt de zaak Thijs H. ook ons erg aan. De KNMG snapt ook dat de gedachte kan ontstaan dat een aanpassing van het medisch beroepsgeheim een oplossing is. Maar de vraag is welk probleem je daarmee oplost. Alleen als een patiënt in vertrouwen alles aan een arts durft te vertellen, kan een arts de patiënt optimale zorg bieden. Zo geldt omgekeerd dat als een patiënt zijn arts niet vertrouwt, hij zorgverleners zal mijden of informatie zal achterhouden die nu juist voor zijn behandeling essentieel is. Wanneer een arts zijn beroepsgeheim doorbreekt, zet hij zijn relatie met de patiënt onder spanning. Daarmee riskeert de arts dat de patiënt volledig uit zijn beeld verdwijnt en dat is ook niet in het belang van de veiligheid in de samenleving.”
Lees ook: ‘Waarom weegt het recht van de patiënt zwaarder?’ (Premium)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Justitie wil beelden kliniek Thijs H., instelling weigert vanwege beroepsgeheim
-
VVD’ers doen ultieme poging om ‘Bambigevoel’ te behouden: ‘Red het hertenkamp’
Maar liefst 180 VVD’ers slaan de handen ineen om de hertenkampen te redden die met sluiting worden bedreigd. Door nieuwe wetgeving van het kabinet moeten de grazers op termijn uit de parken verdwijnen, maar dat is voor veel VVD’ers een stap te ver. -
PREMIUM
Familie over dood filmmaker Wouter van Luijn: ‘Onderzoek op Mallorca deugt niet’
De Amsterdamse filmmaker Wouter van Luijn werd vijf jaar geleden om het leven gebracht op Mallorca. Komende week begint de strafzaak in Spanje. Zijn familie maakt zich daar grote zorgen over. ,,Ik heb er nog steeds spijt van dat we zijn lichaam niet in Nederland hebben laten onderzoeken voor een second opinion.’’Amsterdam -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Kritiek op beroepsgeheim: ‘Waarom weegt het recht van de patiënt zwaarder?’
Nu duidelijk is dat de kliniek waar Thijs H. verbleef aanvankelijk zweeg over zijn mogelijke betrokkenheid bij een dubbele moord laait de discussie over het medische beroepsgeheim weer op. ‘Het beroepsgeheim is geen excuus’.
-
17
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
31
Groene sprong voorwaarts: energieverbruik uit zonnepanelen met bijna de helft omhoog
Een steeds groter deel van Nederland draait op duurzame energie. Zeker zonnestroom is ‘hot’, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag publiceert. Zonnepanelen leverden vorig jaar de helft méér stroom dan in 2021. CBS-expert Cor Pierik spreekt van een ‘spectaculaire toename’.