Goede berichten uit Kermisland. De Speed is volledig goed gekeurd en storing is verholpen. Nederland is de strengste...

Posted by Diemse Kermis on Thursday, May 7, 2015

Booster opgelapt en draait volop rondjes op nieuwe plek

Een computerstoring blijkt de oorzaak van de angstige momenten die zeven mensen doorstonden toen een kermisattractie begin deze week vastliep in het Gelderse plaatsje Didam. Het mankement is verholpen en de zogenoemde Booster trekt nu weer verder het land door.

Volledig scherm
De schrik zat er afgelopen dinsdag flink in © Maik Steenkamp

De inspectie SZW heeft de kermisattractie vanmorgen gecontroleerd en volledig goedgekeurd. De kermis is momenteel neergestreken in Hoogvliet. ,,Ik ben absoluut niet bang dat dit nog eens gebeurt", stelt Jan Boots, voorzitter van de Nederlandse Kermisbond. ,,De attractie is nog zorgvuldiger gecontroleerd om zeker te zijn dat het veilig is."

De kermisbezoekers hadden precies de pech dat het systeem ermee stopte toen de zogenoemde Booster tientallen meters boven de grond en op z'n kop hing. ,,De attractie was niet echt kapot. Hij kwam door de storing stil te staan, een veiligheidsmaatregel", verklaart een woordvoerder van de gemeente.

Volgens meerdere bezoekers waren de dagen voor het voorval al vaker problemen met de attractie, maar dat is volgens de gemeente en de Nederlandse Kermisbond niet het geval. ,,Het klopt dat de attractie vaker stil heeft gestaan, maar dat komt onder meer door de stevige wind en er is rekening gehouden met dodenherdenking."

Strenge controle
De kermisattracties kennen in Nederland juist een strenge controle. ,,Echt heel streng", weet voorzitter Boots. ,,Daar zijn we blij mee, want dan kunnen we de veiligheid van de kermisklanten garanderen."

Quote

Ik ben absoluut niet bang dat dit nog eens gebeurt. De attractie is nog zorgvuldi­ger gecontro­leerd om zeker te zijn dat het veilig is

Jan Boots, voorzitter Nederlandse Kermisbond

Ondanks onderzoek is het nog niet bekend wat de oorzaak van de computerstoring was. De attractie had alle certificaten en volgens de gemeente is er dinsdag volgens protocol gehandeld. ,,Als de attractie stil valt dan moet iemand het gevaarte handmatig naar beneden halen."

Penibel
In dit geval moest de eigenaar van de Booster via een smalle trap omhoog klimmen, een touw vast binden en de attractie naar beneden trekken. ,,Daar waren zij al mee begonnen toen de brandweer arriveerde. Het is echter een hele onderneming waardoor het drie kwartier duurde voor de inzittenden weer veilig op de grond stonden."

Het was een uiterst penibele situatie, erkent de woordvoerder van de gemeente. ,,Maar er was geen gevaar."

De avond waarop het mis ging was de laatste dag dat de kermis in Didam stond. Diezelfde avond is alles afgebroken en naar een nieuwe plek gebracht.