Volledig scherm
Mentoren wachten in Utrecht op nieuwe studenten tijdens de introductieweek © ANP/Bas Czerwinski

Bootcamps voor mbo-studenten om hbo te halen

Om mbo'ers ook op het hbo te laten slagen, moeten er onder meer bootcamps, een festival en een studievereniging voor deze doorstromers komen. Die ideeën hebben studenten minister Jet Bussemaker van Onderwijs maandag voorgelegd.

Bussemaker besloot bij de studenten te rade te gaan, want de nood is hoog. Steeds minder mbo'ers weten een trede hoger de eindstreep te halen. Vooral in het eerste hbo-jaar sneuvelen er veel.

De minister vroeg mbo- en hbo-studenten eind vorig jaar om zich voor te stellen dat ze zelf een hogeschool of mbo bestuurden. Hoe zouden zij ervoor zorgen dat er meer doorstromers uit het mbo slagen op het hbo? Daarbij moesten ze met twee ton zien uit te komen.

Uit alle plannen waarmee de studenten op de proppen kwamen, mogen de scholen nu de beste projecten kiezen. Om die te betalen kunnen ze aankloppen bij Bussemaker, die daarvoor 11 miljoen euro heeft uitgetrokken. Bussemaker is ,,onder de indruk van de creatieve plannen''.

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.