Volledig scherm
Walter Gropiuserf © Google Streetview

Bordeel in rijtjeshuis? Bewoonsters ontkennen

Bewoners van het Walter Gropiuserf in Amersfoort vermoeden dat in hun straat een bordeel is gevestigd. Zij melden dit in een alarmerende brief aan leden van de gemeenteraad. Een jonge vrouw die het pand zegt te bewonen, spreekt de aantijgingen tegen.

'Sinds begin mei zijn er bij ons in de straat nieuwe mensen komen wonen,' schrijft een groep die zich 'de bewoners van het Walter Gropiuswerf' noemt in de brief aan raadsleden. 'Met de komst van de nieuwe bewoners is er veel aanloop in de straat. Mannen komen bellend en zoekend de straat in en zijn vervolgens gedurende vijf minuten tot een uur in het huis. Dit begint 's ochtends om ongeveer half tien en gaat door tot 's avonds elf uur. In het weekend nog later. 

'Wij hebben het sterke vermoeden dat er in dit pand prostitutie plaatsvindt. Enkele dames vertrekken ook met enige regelmaat met een taxi of vertrekken met de aanwezige man.'

De groep bewoners zeggen dat inmiddels de wijkagent op de hoogte is van deze vermoedens. Het bestemmingsplan, zo concluderen zij, voorziet niet in prostitutie in deze woonwijk. De bewoners schrijven dat de vrouwen zich aanbieden op websites; tenminste één van de vrouwen zou op foto's zijn herkend.

Drie vriendinnen
Maandagavond om half tien was het rustig in de straat. Veel parkeerplaatsen in de buurt van het pand zijn onbezet. Na even aanbellen wordt de deur opengedaan door een vriendelijke maar verlegen jonge vrouw die liever niet op de foto gaat. Ze is van Turkse afkomst, haar voornaam luidt Alena en ze spreekt gebrekkig Nederlands.

Ze woont er met twee vriendinnen van andere nationaliteiten, zegt ze. Het drietal huurt het huis van een particulier. Van de beschuldigingen zegt ze niets te weten. In het huis is geen enkel bedrijf van welke aard dan ook gevestigd, verklaart ze. Zelf verdient ze haar brood met 'het verzorgen van bloemen'.

Omwonenden denken daar anders over. 'Wij hopen dat de activiteiten die plaatsvinden in het betreffende woonhuis en die ons zo'n onveilig gevoel geven, zo snel mogelijk worden stopgezet.'

De omwonenden vragen of het gemeentebestuur kan ingrijpen. Raadsleden van de lokale partij BPA hebben schriftelijke vragen gestuurd naar het college van b en w.