Volledig scherm
Een impressie van de Blue Marlin. © Boskalis

Boskalis-schip gekaapt voor Afrikaanse kust, bemanning verstopt zich in schip

UpdateEen schip van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis is afgelopen zondag gekaapt in West-Afrikaanse wateren. Dat meldt het bedrijf vandaag in een verklaring. De kaping was van korte duur. De twintigkoppige bemanning is, mede door de inzet van de marine van zowel Equatoriaal Guinee als Spanje, inmiddels in goede gezondheid weer vrij.

De Blue Marlin was na het lossen van een lading in de wateren van Equatoriaal Guinee volgens planning op weg naar Malta. Het schip werd zondagmiddag geënterd vanuit een rubberen speedboot door meerdere gewapende piraten.

De bemanningsleden wisten zich veilig te stellen in de citadel, een zwaar beveiligde ruimte in het schip die is uitgerust met diverse communicatiemiddelen en met noodrantsoen. Ze waarschuwden lokale autoriteiten.

Gisterochtend is de Blue Marlin door de marine van Equatoriaal Guinee en Spanje volledig doorzocht. Er werden geen piraten aangetroffen en de bemanning is bevrijd uit de citadel. De kapers hebben wel veel schade aangericht op het schip. Ze zouden hebben geschoten en het schip is onbestuurbaar geworden.

Complimenten

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van baggermaatschappij Boskalis in Papendrecht. © ANP XTRA

Peter Berdowski, ceo van Boskalis, zegt in een reactie: ,,Ik wil de bemanning complimenteren met hun uiterst professionele en adequate acties in deze levensbedreigende situatie. Ik ben bijzonder dankbaar, en bedank in het bijzonder de marine van Equatoriaal Guinee voor hun snelle reactie en de Spaanse marine voor hun ondersteuning. Door hun hulp kon deze kaping snel worden beëindigd en onze collega’s in veiligheid worden gebracht.’’

Boskalis heeft een zeesleepboot gemobiliseerd om de Blue Marlin naar een veilige locatie te brengen. De marine van Equatoriaal Guinee heeft een aantal gewapende beveiligers aan boord achtergelaten.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”