Volledig scherm
PVV'er Martin Bosma is een geliefde debatleider, maar er is een kleine kans dat hij Kamervoorzitter wordt © ANP

'Bosma beste voorzitter die de Kamer nooit zal hebben'

De meest atypische kandidaat voor het voorzitterschap van De Tweede Kamer is toch wel PVV'er Martin Bosma. Hij is de beste debatleider, zeggen meerdere Kamerleden, maar ja: helaas een PVV'er.  ,,Hij is de beste Kamervoorzitter die de Kamer nooit zal hebben.''

Volledig scherm
Anouchka van Miltenburg © ANP
Quote

Hij houdt PVV'ers vaak juist korter dan anderen

Geert Wilders

Nee, Martin Bosma gaat niet zeggen waarom hij de beste Kamervoorzitter zou zijn. Waarom niet? ,,Ik vind het niet netjes tegenover mijn collega-Kamerleden om dat via de media te doen.''

Niet netjes? Zijn eigen fractievoorzitter Geert Wilders noemde diezelfde collega's een 'nepparlement'. Bosma: ,,Euh, ja, heren, goedemiddag...'' Dat heeft Bosma vast wel gemeen met de eerdere Kamervoorzitter: hij kan de pers mijden zoals Anouchka van Miltenburg in haar beste dagen.

Atypische kandidaat
PVV'er Bosma is in alles de meest atypische kandidaat voor woensdag.  Niet alleen omdat hij de huisideoloog is van een partij dat het parlement nep noemde, maar ook omdat stiekem de meeste Kamerleden hem wél heel goed vinden als 'invalvoorzitter' de afgelopen 6 jaar.

Toch ligt een uitverkiezing moeilijk: een PVV'er die buitenlandse delegaties moet ontvangen -immers ook een voorzitterstaak-  gaat de meesten te ver. ,,Hij is de beste Kamervoorzitter die de Kamer nooit zal hebben'', vat een collega samen.

Humor
Bosma's stijl staat niet ter discussie. Gevat. Met humor en vooral: lekker snel. Zo gooit hij de turbo op de vaste uitdrukking 'indien de motie in voldoende mate wordt ondersteund, maakt zij deel uit van de beraadslagingen'. In het Bosmasiaans klinkt het zo: ,,Indie-motie-voldoe-maa-zij-deeluit-van-debera.'' En hup, weer door.

Zo houdt hij de debatten kort, maar ook zijn collega's. Tegen een talmende minister: ,,We willen graag voor half drie klaar zijn.'' Of als een collega-PVV'er iets baldadig roept : ,,De bijdrage van de heer Van Dijck hebben we zojuist gehoord.'' Hij krijgt er de lachers mee op de hand. Voelt aan waar hij de losse hand kan hanteren, of juist formeel moet zijn.

Speechschrijver Wilders
Jammer van zijn partij-komaf, zeggen collega's nu dus ook. Bovendien staat de voormalig journalist -ooit uit een rood nest- te boek als huisideoloog en speechschrijver van Wilders zelf. Dat maakt hem niet bijster salonfähig bij andere partijen. Tel erbij op dat hij een boek schreef over apartheid in Zuid-Afrika en D66-collega Dijkstra van medeplichtigheid aan genocide beschuldigde. 

Toch denkt voorman Geert Wilders dat Bosma als Kamervoorzitter 'bij uitstek boven de partijen kan staan'. ,,Dus kansloos? Helemaal niet. Hij houdt PVV'ers vaak juist korter dan anderen.'' En als hij Wilders de mond zal snoeren wanneer die weer eens spreekt van een nepparlement? ,,Geen probleem,'' aldus Wilders in reactie. ,,Als hij dan denkt dat hij moet ingrijpen, zal hij dat vast niet nalaten.''