Boswachter spot opmerkelijk exotisch exemplaar

Hij hoopte eigenlijk een muntjak vast te leggen met zijn wildcamera's in de Brabantse Wal. Groot was dan ook de verbazing bij boswachter Erik de Jonge toen hij vandaag de beelden op een van de camera's bekeek. Van het exotische hert geen spoor. ,,Wel van een meneer in een behoorlijk zomerse outfit", zegt de boswachter met gevoel voor understatement.

Quote

De foto is afgelopen weekend genomen. Midden op de dag

Boswachter Erik de Jonge

De 33-jarige De Jonge postte de opmerkelijke foto vanmiddag op Twitter. Het is een foto van een man in een vreemd dan wel sexy uitgesneden zwart badpak. Daaronder een beginnend buikje. En sexy kousen tot aan zijn dij. ,,De foto is afgelopen weekend genomen. Midden op de dag, op een wandelpad waar wij ook hadden kunnen lopen."

De boswachter, ook natuurfotograaf, kan wel lachen om het plaatje. Het gebeurt hem vaker. ,,Collega's zeggen wel eens dat ik dit soort dingen aantrek. Pas nog, om half zes 's ochtends, toen ik met een stagiaire door de velden liep en we twee mannen in een natuurlijke pose zagen."

Quote

We zouden eigenlijk meer camera's willen plaatsen om op afvaldum­pin­gen beter toezicht te kunnen houden

Nogmaals De Jonge

Muntjak
De Jonge plaatste als boswachter bij Brabants Landschap tientallen wildcamera's. ,,We doen dat vaak op plekken waar geen mens is. Als we ergens een broedpoging van vogels vermoeden, of als we op zoek zijn naar aparte dieren."

Met deze camera in West-Brabant hoopte hij de muntjak - een exotisch soort hert - te spotten die daar in februari voor het eerst werd vastgelegd op beeld. De camera's leest hij eens in de twee à drie weken uit.

Vaak worden er dieren vastgelegd door de camera's. Soms dus ook gekke dingen. ,,Maar verder heel vaak stropers en afvaldumpingen. Vooral dat laatste is hier een probleem. We zouden eigenlijk meer camera's willen plaatsen om ook daarop toezicht te houden, maar zijn dan ook gehouden aan privacyregels."

Bewustwording
De Jonge hoopt in de toekomst nog eens een netwerk van cameratoezicht te realiseren. Tot dan post hij de foto's van afvaldumpingen in ieder geval op Twitter. Om mensen bewust te maken.