Volledig scherm
Constant Kusters, leider van de Nederlandse Volks-Unie (NVU), spreekt tijdens de demonstratie in Den Haag. in 2014. © anp

Botsing dreigt bij protesttocht NVU in Utrecht

De demonstratie van de rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) op zaterdag 21 mei in Utrecht - als protest tegen de komst van een azc - is voor linkse demonstranten aanleiding de confrontatie te zoeken. Een clash dreigt.

De NVU wil demonstreren tegen de komst van een azc aan de Gansstraat. Het is de bedoeling dat in het Pieter Baan Centrum, dat in 2017 vrijkomt, een azc komt voor maximaal 600 asielzoekers.

Een definitief besluit is daarover nog niet genomen, maar toch hebben tegenstanders al een aantal keer van zich laten horen. Ook de NVU komt in actie en wil zaterdag 21 mei een protestmars lopen vanaf het Keerkringplein naar de Gansstraat.

Neo-nazikarakter
De NVU is een recht-extremistische partij met een neo-nazikarakter. Verschillende mensen van de partij hebben in het verleden herdenkingen ter nagedachtenis van SS-soldaten bezocht, net als een herdenking ter ere van Hitlers plaatsvervanger Rudolf Hess. De NVU vindt het onacceptabel dat er mogelijk een azc zal komen in de Gansstraat. ,,De buurt is hierin totaal niet gekend. We hoeven de Nederlandse politiek toch niet te wijzen op de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs en Brussel? De kans is zeer groot dat onder de gelukzoekers IS-aanhangers zitten," aldus de NVU.

Quote

Dit lijkt me een rondreizen­de groep mensen die tegen zijn. Het zijn niet eens Utrechters volgens mij.

Buurtbewoonster Lysbeth Zeinstra

Enkele linkse actiegroepen hebben al aangekondigd de demonstratie te willen verstoren, zoals zij dat vaker doen bij demonstraties van organisaties die in hun ogen racistisch of fascistisch zijn. Eerdere azc-demonstraties in Utrecht zorgde steeds voor een enorme inzet van de politie.

Levendiger
Niet iedereen in de buurt van Gansstraat is blij met de bemoeienis van de NVU. Buurtbewoonster Lysbeth Zeinstra bijvoorbeeld. Zij denkt dat de buurt levendiger kan worden met de komst van een azc. Op de komst van de NVU zit ze niet te wachten. ,,Nee, daar heb ik niets mee. In de buurt zijn er verschillende meningen en dat mag, maar dit lijkt me een rondreizende groep mensen die tegen zijn. Het zijn niet eens Utrechters volgens mij."

De nabijgelegen wijk Sterrenwijk is grotendeels tegen, maar in de besloten facebookgroep waarin buurtbewoners met elkaar discussiëren klinkt ook een tegengeluid. ,,Zijn het nou Utrechters of is het uiterst rechts dat komt demonstreren," schrijft iemand. Zelf wil de beheerder van de groep niet reageren op de komst van de NVU. ,,Daar ga ik gewoon niet op antwoorden," zegt ze.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement