Volledig scherm
De Wilhelminapier. Tussen New Orleans en het nieuwe Luxor-theater zouden de blindgangers liggen. © ANP

Bouw woontorens gestopt na melding over WO II-bommen

De bouw van de woontorens Boston en Seattle op de Wilhelminapier in Rotterdam is met onmiddellijke ingang stilgelegd, omdat er mogelijk bommen uit de Tweede Wereldoorlog op de bouwplek liggen.

Volledig scherm
Artist impression van Boston & Seattle. © J.P. van Eesteren
Quote

We kunnen in dit soort gevallen nooit risico's nemen. Veiligheid van de bouwvak­kers en omwonenden staat voorop

Woordvoerder gemeente Rotterdam
Volledig scherm
Pal voor het gebouw De Rotterdam zijn de torentjes van Boston en Seattle hier ingetekend. © Bouwfonds.nl

Aanleiding tot dit rigoureuze besluit is recent vrijgekomen informatie uit de archieven van de Royal Air Force (RAF), waaruit blijkt dat dit gebied in 1941 doelwit was van een bombardement. 'Van 3 bommen kan niet met zekerheid worden vastgesteld of deze zijn ontploft. Om die reden wordt nu alsnog onderzocht of er zich blindgangers in de bodem bevinden,' meldt een woordvoerder der van de gemeente Rotterdam.

Het werk op de kade van de Rijnhaven was nog maar recent begonnen. Nadat eerder dit jaar de vergunningen voor de twee 23 verdiepingen hoge woontorens rond kwamen, was gestart met de funderingswerkzaamheden. Daar is nu subiet mee gestopt. 'We kunnen in dit soort gevallen nooit risico's nemen. Veiligheid van de bouwvakkers en omwonenden staat voorop,' legt hij uit.

In de directe omgeving staat een aantal wolkenkrabbers, zoals 'buurman' De Rotterdam en New Orleans. 'Voor de bewoners is geen gevaar. Blindgangers liggen in Rotterdam op een diepte van 6 tot 9 meter. Ze kunnen alleen gevaar als ze worden blootgelegd, verplaatst of als er werkzaamheden worden verricht die trillingen veroorzaken in de zeer directe nabijheid.'

Tijdrovende klus
Inmiddels is een informatiebrief verspreid onder de bewoners van de Wilhelminapier. De stad overlegt met specialisten om te bepalen hoe het onderzoek moet gebeuren en komt later deze week met een plan van aanpak. Detectie van onontplofte projectielen is vaak een tijdrovende klus, omdat de bodem minutieus moet worden afgespeurd.

Mocht er werkelijk een blindganger worden gevonden, dan moet die worden geruimd. De laatste tientallen jaren vonden er al meerdere van dit soort grootschalige operaties plaats in bewoonde gebieden, zoals in 1988 bij het onschadelijk maken van de Bellebom, die in november 1944 werd afgeworpen in Rotterdam-West, maar niet explodeerde. Daarbij moesten 7.000 omwonenden tijdelijk worden geëvacueerd.

De geallieerde luchtmacht nam in de oorlogsjaren '40-'45 met grote regelmaat Duitse doelen in Rotterdam onder vuur. Het ging dan voornamelijk om haveninstallaties en loodsen die belangrijk waren voor de oorlogsindustrie van de Duitsers.

1130 ton explosieven
Ná het bombardement van mei 1940 op het centrum werden maar liefst 268 luchtaanvallen op de stad uitgevoerd, waarbij in totaal 6300 brisantbommen en 39.000 brandbommen werden afgeworpen. Dat is zo'n 1130 ton aan explosieven, bijna twaalf maal zoveel als op 14 mei 1940 op de binnenstad werd gegooid .

De klus wordt hervat zodra het onderzoek is verricht. Boston & Seattle is een project van v.o.f. Pier III, een samenwerking van Bouwfonds Ontwikkeling en Synchroon Ontwikkelaars. De torens worden gebouwd door J. P. van Eesteren.