Bouwvakkers filmen vrouw die naakt door huis loopt

VideoEen 28-jarige inwoonster uit De Lier is door bouwvakkers gefilmd terwijl ze naakt in haar keuken liep. Het filmpje is online gezet en gaat inmiddels rond over sociale media. De directeur van het sloopbedrijf waar de bouwvakkers werken, vindt het bezopen en heeft inmiddels een werknemer naar huis gestuurd om na te denken over 'de domme actie'.

Quote

Normaal is het rolgordijn altijd dicht. Altijd dicht. En je verwacht dat toch niet 's ochtends vroeg?

Elena Demidova

Elena Demidova (28) vindt het geen probleem dat het AD het filmpje online zet. Ze wil graag andere mensen waarschuwen. ,,Dit kan iedereen overkomen. Iedereen loopt zo wel eens door het huis. Maar het is niet normaal dat mensen het dan gaan filmen en het op internet zetten."

Elena Demidova was zich van geen kwaad bewust toen ze op vrijdag de douche uitstapte. Het was ochtend en ze had haar bril niet op. Ze zag dan ook niet dat er mensen zich ophielden aan de overkant van de straat, bij het oude gemeentehuis van De Lier dat momenteel gesloopt wordt, en zo haar keuken in konden kijken.

,,Normaal is het rolgordijn altijd dicht. Altijd dicht. En je verwacht dat toch niet 's ochtends vroeg?", zegt de Lierse van Russische afkomst. Ze woont sinds 2013 in het Westlandse De Lier, werkt bij een plantenbedrijf in de buurt en spreekt goed Nederlands.  

Sexwinkel
Inmiddels heeft het halve Westland Elena in vol ornaat gezien. Via WhatsApp en Facebook gaan de beelden van een blote Elena rond. ,,Een vriendin stuurde mij zaterdagochtend een berichtje met het filmpje: 'Ben jij dit?'. Ik schrok heel erg. Mijn eerste reactie was: Ik moet de politie bellen. Maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Wel heb ik de eigenaar van het huis gebeld, omdat ik bang was dat hij boos zou worden. Misschien dacht hij dat we van zijn huis een playboy of sexwinkel hadden gemaakt. Ik hoop dat iedereen het over twee weken vergeten is." 

Quote

Ik was maandag nog wel zenuwach­tig toen ik naar de sport­school ging

Elena Demidova

Sportschool
Maar de 28-jarige kan het allemaal al iets meer relativeren. Ze durft nog gewoon de straat op. ,,Ik was maandag nog wel zenuwachtig toen ik naar de sportschool ging. Wat zouden ze zeggen? Maar mensen in De Lier zijn lief. Ze zeggen niets of ik krijg de reactie dat ik een goed lichaam heb," zegt ze lachend. ,,Eigenlijk is het goede reclame voor mijn sportschool."

Ze vindt wel dat de mensen die het filmpje online hebben gezet, gestraft moeten worden. Maar heeft zelf geen idee hoe ze dat moet aanpakken en wat de kansen zijn dat de makers van het filmpje vervolgd worden. Volgens Arnoud Engelfriet van ICTRecht zal een rechter in zo'n geval een belangenafweging maken. ,,Dan gaat het meestal om het recht van vrijheid van meningsuiting versus het recht op privacy. Dus dient het filmen en publiceren hiervan een algemeen belang? In dit specifieke geval kan ik weinig redenen bedenken waarom dit het algemeen belang moet dienen."

Quote

Diegene die het filmpje heeft gemaakt en geplaatst is getraceerd en naar huis gestuurd om hem even na te laten denken over zijn domme actie

Maarten Lek

Toch is het lastig om een claim in te dienen, omdat in de meeste gevallen niet te achterhalen is wie er heeft gefilmd en door wie het online is gezet. ,,Daarnaast is het lastig te beargumenteren hoe groot de schadevergoeding is die je kan eisen. Het is lastig te zeggen hoeveel deze privacyschending deze mevrouw heeft gekost." 

De directeur van het sloopbedrijf waarbij de persoon werkt dat het filmpje heeft gemaakt, betreurt de gang van zaken ten zeerste. ,,Dit filmpje was mij niet bekend en dat het op internet geplaatst wordt vind ik helemaal bezopen. Diegene die het filmpje heeft gemaakt en geplaatst is getraceerd en naar huis gestuurd om hem even na te laten denken over zijn domme actie," zegt Maarten Lek van Lek Sloopwerken. ,,Wij zullen de dame in kwestie een bos bloemen sturen en hopelijk blijft het voor haar hierbij." 

Elena gaat in elk geval folie op de ramen plakken zodat niemand er meer doorheen kan kijken.