Volledig scherm
Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure. © ANP

Boze blokkerende Friezen A7 mogelijk strafrechtelijk vervolgd

De voorstanders van Zwarte Piet die zaterdagochtend de A7 bij Joure hebben geblokkeerd, worden mogelijk strafrechtelijk vervolgd. De politie hield tijdens de opheffing van de blokkade bewust geen mensen aan omdat de prioriteit lag bij het weer vrijmaken van de weg. 

Er zijn echter wel namen genoteerd van mensen die meededen aan de blokkades. ,,In samenspraak met het Openbaar Ministerie wordt gekeken of het een strafrechtelijk vervolg zal krijgen'', aldus de politie.

Wegversperring

Met de blokkade werden twee bussen van de actiegroep Kick Out Zwate Piet tegengehouden. Ze waren op weg naar de intocht in Dokkum om te demonstreren. Door de blokkade ontstond er een file. In de file waren volgens Rijkswaterstaat meerdere ongelukken. Vanwege de vertraging door de wegversperring en de vrees voor ongeregeldheden werd de demonstratie uiteindelijk verboden.

Het idee om de demonstranten tegen te houden, werd deze week al onder voorstanders van Zwarte Piet via Facebook gecommuniceerd als Project P. Nadat de politie ze erop had gewezen dat dit niet mag, hadden ze volgens de burgemeester aangegeven ervan af te zien. Dat bleek uiteindelijk niet het geval.

Het is bij wet verboden om een voertuig zonder geldige reden op de weg tot stilstand te brengen en daarmee gevaar of hinder te veroorzaken. Voor een dergelijke actie kan een boete worden opgelegd van 140 euro. Als er daadwerkelijk gevaar is ontstaan kan het Openbaar Ministerie er ook voor kiezen om een zwaardere straf te eisen.

Volledig scherm
Post op Facebook van een actievoerder © Facebook actievoerder