Boze boeren blokkeren meerdere snelwegen met tractoren
StikstofprotestZoals aangekondigd gaan boeren sinds het middaguur opnieuw de weg op uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op meerdere snelwegen, zoals de A67, de A28 en de A2, staan tractoren en kan het verkeer niet doorrijden. Ook bezetten boeren een afrit op de N35 bij Ommen.
In de buurt van Hoogeveen op de A28 gaat het om ongeveer vijftig tractoren, en op de A2 bij Best om ongeveer veertig. Bij Winterswijk zijn tientallen boeren de weg op gegaan. Boeren verzamelen zich ook bij Winterswijk in Gelderland. Wat ze precies gaan doen en waar ze naar op weg zijn, is nog niet bekend.
Op de A67 bij Liessel hebben tientallen boeren met tractoren een weghelft van de A67 Eindhoven-Venlo geblokkeerd, zo is te zien op foto’s op Twitter. De ANWB meldt dat de weg dicht is tussen de afritten Someren en Liessel en dat er een file staat van acht kilometer. In de andere richting staat inmiddels een file van vijf kilometer. De vertraging loopt snel op, rond 12.30 uur spreekt Rijkswaterstaat Verkeersinformatie van zo’n vijftig minuten. Verkeerd wordt omgeleid via Roermond, over de A2 en A73.
De politie is ter plaatse. In eerste instantie zal de boeren gevraagd worden te vertrekken, aldus een woordvoerder. In het uiterste geval zullen de tractoren worden weggesleept. Op beelden die rondgaan op sociale media zijn boeren te zien met borden met leuzen. Ook worden strobalen op de weg gegooid. De actie zou ongecoördineerd zijn.
Een van de andere plaatsen waar veel boeren zich verzamelen met trekkers en andere voertuigen is Schaijk. Daar staat rond 12.30 uur een groep van zo’n tien tot twaalf trekkers. Uit voorzorg is in Oost-Brabant de Mobiele Eenheid al opgeroepen om paraat te staan.
Rijkswaterstaat verwacht dat op verschillende plekken ‘kleine plukjes boeren de weg op gaan’. Woensdag ging het nog om een grote groep en ging het om massale hinder, aldus een woordvoerster. “Dat zie je beter aankomen.” Omdat het nu om kleine groepen gaat, raadt zij weggebruikers aan de snelheid aan te passen. “Als jij 100 kilometer per uur rijdt en een boer 40, is het verstandig je snelheid aan te passen.”
Publieksvriendelijk
Boeren in Twente hebben laten weten dat ze ‘publieksvriendelijke’ protestacties willen houden. ,,Dat is wel het uitgangspunt’’, zei melkveehouder Stephan Reuver van bestuur Trotse Twentse Boeren tegen Tubantia. De boeren voelen de steun van de achterban in Twente en willen de publieke opinie niet vergooien. Rond de klok van twaalf worden op zeker drie plekken in Twente boerenacties gehouden. Hoe die er precies uit gaan zien, wil Reuver niet zeggen. „Maar ze zijn publieksvriendelijk, dat zegt genoeg toch?”
In Borne bij Hengelo demonstreren boeren op het viaduct aan de Bloksteegweg over de A1 met twee stoffen beesten die een varken en een koe moeten voorstellen. Ze zijn ‘opgehangen’ aan de grijparmen van een tractorbak. Veel automobilisten toeteren op de snelweg naar de boeren. Tot hoe laat de demonstratie gaat duren, is onbekend
Tekst gaat verder onder de foto.
In Groningen lijkt een groep boeren eveneens voor een ‘publieksvriendelijke’ actie te kiezen. Ze zijn van plan om grensovergangen naar Duitsland te blokkeren maar kiezen voor een actie in de loop van de avond ‘ om de burgers niet teveel tot last te zijn’. Het is de bedoeling om rond 20.00 uur te verzamelen in Ter Apel. ,,We gaan de grenzen sluiten voor stikstof”, zegt Henk Wortelboer uit Jipsingboertange, een van de actievoerders. Het idee is om ook andere grensovergangen ‘af te sluiten’. Daarmee willen de boeren wijzen op verschillen in het stikstofbeleid tussen Nederland en Duitsland, waar de regels soepeler zijn.
Een centrale organisatie is er deze keer niet. Voorzitter Mark van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) maakte zondagavond bekend dat boeren maandag vanaf 12.00 de weg op zouden gaan ‘met alles wat kan rollen’ maar hij zei erbij dat FDF die acties niet coördineert. Ze komen daags voor wat hij ‘de dag des doods’ noemt. Dinsdag wordt in de Tweede Kamer gestemd over de stikstofplannen, die tot gevolg hebben dat er heel wat boeren zullen verdwijnen. Afgelopen woensdag was er een grote demonstratie in het Gelderse Stroe en ook dit weekeinde werd er op kleine schaal nog actie gevoerd, onder meer in Boxmeer en de Achterhoek.
Tekst gaat verder onder het overzichtskaartje.
Laatste oproep
Boerenactiegroep Agractie deed vandaag een ‘laatste oproep’ aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) om haar plannen niet door te zetten. ,,Ga niet door op de ingeslagen weg. Laat een vreedzame actie niet escaleren in een boerenopstand”, zegt voorman Bart Kemp in een maandagochtend verschenen video.
,,Weet dat boeren zullen vechten voor hun toekomst”, aldus Agractie-leider Kemp. ,,Hoelang en hoever ze zullen vechten, is aan hen.” De schapenboer die sinds 2019 het gezicht is van Agractie, zei vorige week tijdens het boerenprotest in het Gelderse Stroe al dat de Staat der Nederlanden ‘in oorlog’ is met de ‘boerenrepubliek’. Hij voegde daar voor de duidelijkheid aan toe dat de boeren hun strijd “zonder wapens moeten voeren”.
In zijn nieuwste vlog roept hij de minister nogmaals op tot ‘zorgvuldig overleg’ met de sector, om stikstofbeleid te maken dat kan rekenen op draagvlak op het platteland. ,,Keer terug van deze desastreuze plannen, ga in gesprek met ons over fundamenteel ander beleid.”
Een woordvoerder van minister Van der Wal zegt dat ‘boeren het recht hebben om te protesteren’ en dat de overheid hun zorgen ‘serieus neemt’. Hij maakt echter ook duidelijk dat de minister haar plannen niet zal intrekken; ze wil zich houden aan de afspraken uit het coalitieakkoord. ,,We hebben in Nederland ook rechterlijke uitspraken waar we iets mee moeten. En de natuur staat er echt slecht voor, dat blijkt uit tal van rapporten.” Over de bewoordingen van Agractie wil de zegsman niet veel kwijt. ,,Op deze retoriek gaan we niet in. We gaan niet mee in die termen.”
Bekijk hieronder onze playlist van de boerenprotesten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVissen met Jan
Corinne Ellemeet (GroenLinks): ‘Wij lijden aan chronische onderschatting van Nederlanders’
Onze politiek verslaggever Jan Hoedeman vist met politici. Deze keer GroenLinks-vicefractievoorzitter Corinne Ellemeet (46). Over het kraken van een eitje, haar heldhaftige grootvader en waarom ze Kamerlid werd. ,,Ik schrok van de samenwerking met Wilders.’’ -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’ -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
Brandende hooibalen langs snelweg A28 bij Putten
Langs de A28 bij Putten is rond middernacht brand gesticht. De brandweer moest er volgens Omroep Gelderland aan te pas komen om het brandende afval, waaronder strobalen, te blussen.
-
PREMIUMNatuurfilmer
Ruben Smit liep lyme op en verdroeg niets meer: ‘Bleek in mijn hersenen te zitten’
Struikgewas is zijn werkterrein. De succesvolle natuurfilmer Ruben Smit (50) – maker van Grutto! en het prijswinnende De nieuwe wildernis – liep er lyme op, in zijn hersenen zat het zelfs. Jarenlang leefde hij in de duisternis, nu kijkt hij anders naar de wereld. ‘Een braambosje, een verwelkte bloem, het heeft levenskracht,’ zo vertelt hij in ons weekendmagazine Mezza. -
PREMIUMUitleg watertekort29
Opblaasbadje kost al snel 1000 liter water, maar door het leeg te laten help je de boer helaas niet
Nederland kampt sinds woensdag officieel met een watertekort. Landbouw en scheepvaart worden hard geraakt, huishoudens juist niet. Hoe kan dat? -
PREMIUM
‘Perfect storm’ op nieuwbouwmarkt: minder woningen door tekorten en stijgende kosten
De nieuwbouw verkeert in zwaar weer. Het aantal aangeboden en verkochte nieuwe koopwoningen is weggezakt tot het niveau van 2013, toen de woningmarkt een dieptepunt bereikte. Dat blijkt uit de nieuwste monitor koopwoningen van TU Delft.