Volledig scherm
Archieffoto © ANP

Boze Haagse PvdA-leden: 'Stem niet op PvdA'

Den HaagEen groepje partijleden van de Haagse PvdA hoopt dat inwoners van de stad op 19 maart vooral niet op de eigen partij stemmen.

Ze zijn boos over de komst van het cultuurpaleis. In de stad verspreiden ze stickers waarop staat dat onder meer de PvdA de komst van het cultuurpaleis, dat 181 miljoen euro kost, steunt. 'U bepaalt of u betaalt', staat op de stickers.

'Je ziet hoe diep het zit'
Met de actie heeft de interne verdeeldheid bij de Haagse PvdA een nieuw hoogtepunt bereikt. PvdA-raadslid en kandidaat Gerard Verspuij is op de hoogte van de actie van de groep, die PvdA-leden telt. Zelf haalde hij onlangs de woede van zijn bestuur op de hals door als dissident in de campagne tegen het Spuiforum te blijven knokken. 'Maar dit advies vind ik onverstandig,' zegt hij. 'Verzet is prima, maar doe dat binnen je eigen partij.' Verspuij heeft wel begrip voor de actie: 'Je ziet hoe diep het zit.'

'De Noord-Koreaanse manier'
De club opstandige PvdA-leden roerde zich zaterdagmiddag ook tijdens het verkiezingsdebat in de centrale bibliotheek in Den Haag. In aanwezigheid van PvdA-lijsttrekker Rabin Baldewsingh verstoorden ze het debat meerdere keren met anti-Spuiforum-leuzen.

Volgens architect Peter Drijver, die met de werkgroep Dooievaar een - inmiddels afgewezen - alternatief voor het Spuiforum ontwikkelde, kampen de dissidente PvdA'ers met een loyaliteitsconflict. 'De Noord-Koreaanse manier waarop de partij het plan erdoorheen heeft gedrukt, stuit ze tegen de borst. Zozeer zelfs, dat ze nu zeggen: stem niet op de PvdA.'