Archiefbeeld: Stakende leraren demonstreren rond het Centraal Station in Rotterdam.
Volledig scherm
Archiefbeeld: Stakende leraren demonstreren rond het Centraal Station in Rotterdam. © Jan de Groen

Boze leraren willen massale actiedag: 'Publieke sector staat in de fik'

De ontevreden leraren achter PO in Actie proberen een grote actie op dinsdag 2 oktober tegen het afschaffen van de dividendbelasting van de grond te krijgen. De actiegroep mobiliseert zorgmedewerkers, politieagenten, defensiepersoneel en jeugdhulpverleners. ,,Kiezen we tandenknarsen voor grootkapitaal of voor de publieke sector die in de fik staat?''

PO in Actie-voormannen Jan van de Ven en Thijs Roovers zijn het zat om steeds voor een dichte deur te staan bij minister van Onderwijs Arie Slob wanneer ze vragen om hogere salarissen voor basisschoolleraren. Vorige week zijn ze zelfs weggelopen, omdat ze weer te horen kregen dat er geen geld meer is voor het basisonderwijs.

Daarom mikken de leerkrachten nu op een actie die nóg groter is dan wat ze met PO in Actie voor elkaar hebben gekregen. Toen wisten ze ruim 60.000 leerkrachten naar het Zuiderpark in Den Haag te krijgen. Ook bleven basisscholen meerdere dagen dicht. Ze eisen 1,4 miljard euro extra, maar kregen tot dusver de helft.

Andere boeg

Om die andere helft te krijgen, gooit PO in Actie het over een andere boeg. In een ingezonden brief aan deze krant roepen ze andere sectoren op de krachten te bundelen. De actiegroep mobiliseert (jeugd)zorgmedewerkers, politieagenten, defensiepersoneel en leraren. ,,De hele publieke sector staat in de fik. Intussen geeft de regering twee miljard per jaar aan grote bedrijven met het afschaffen van de dividendbelasting'', aldus Van de Ven.

Quote

De hele publieke sector staat in de fik

Jan van de Ven

Want het personeel in de (jeugd)zorg, bij de politie en defensie en in het onderwijs hebben een gemene deler: ze ervaren grote werkdruk, personeelstekort en vinden de salarissen te laag. Van de Ven: ,,We krijgen allemaal te horen dat er geen geld is, maar er is altijd geld. Het gaat hier om politieke keuzes die worden gemaakt.''

Actiebereidheid zorg

De zorgmedewerkers zijn wel te porren voor een grote actie. Bij de Facebookpagina Zorg in Actie zijn al bijna 30.000 leden aangesloten. ,,Wij krijgen ook steeds te horen dat er geen geld is. Alleen voor de ouderenzorg is er meer gekomen'', reageert oprichter Marijke Volgers. En hoewel zorgpersoneel meestal niets voelt voor staken, merkt ze dat de actiebereidheid groeit. Volgers: ,,Veel zorgmedewerkers vinden het belachelijk dat er twee miljard euro naar de buitenlandse aandeelhouders van grote bedrijven gaat en de zorg naar de maan kan lopen.''

Lees hieronder de volledige tekst van de open brief:

De rek is eruit, het is nu buigen of barsten

Jan van de Ven en Thijs Roovers, twee docenten in het basisonderwijs die met ‘PO in actie’ de onderwijssector in beweging kregen, doen in een open brief een oproep aan alle werkers in de (semi)publieke sector om op te staan en in actie te komen.

Beste werkenden uit de (semi)publieke sector, zij die Nederland iedere dag een beetje slimmer, veiliger en gezonder maken. Zij die er hun werk van hebben gemaakt om anderen dagelijks te dienen en bij wie onbaatzuchtigheid vooropstaat. Meestal niet vanwege de centen, maar omdat niks mooier is dan écht van toegevoegde waarde te zijn. Wordt het niet eens tijd om de handen ineen te slaan?

De publieke sector piept en kraakt. Sinds 2010 hebben verschillende kabinetten ruim 60 miljard euro (!) gesaneerd in de publieke sector, en niet zonder resultaat. Er zijn steeds verder oplopende personeelstekorten die zowel de zorg en het onderwijs als de politie en defensie teisteren. Doorgeslagen regeldruk, administratieve rompslomp en een tekort aan collega’s zorgen voor toenemende werkdruk in álle publieke sectoren. Na jarenlang nullijn is de opgelopen achterstand nog lang niet weggewerkt.

Vanuit verschillende hoeken worden serieuze investeringen geëist, zeer terecht. Gewoon, omdat het niet anders meer kan. De rek is eruit. Het is buigen of barsten. Geen geld voor extra agenten, verpleegkundigen, defensiepersoneel of leraren is een politieke keuze. Hoe je het ook wendt of keert. Ondertussen eisen we allemaal ons deel en worden we stelselmatig genegeerd.

Maar wat als we nu eens samen opkomen voor een gezondere publieke sector, omdat twee miljard veel beter te besteden valt. Met tienduizenden of honderdduizenden agenten, verpleegkundigen, leraren en militairen zij aan zij. Omdat zonder ons dit land tot stilstand komt. Begin oktober zal de afschaffing van de dividendbelasting onderdeel zijn van een nieuw belastingplan dat door onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer wordt behandeld. Een peperdure schandvlek.

Beste werker in de (semi)publieke sector. Samen staan we sterker. Wat nou als wij sámen opstaan in Den Haag op dinsdag 2 oktober, want waarom zouden juist wij moeten buigen of barsten. Wie doet er mee?