Volledig scherm
Remco Ehrhardt © Ed van Alem

Brabander fietst 6.000 kilometer in de strijd tegen dierenleed

Remko Ehrhardt (41) uit het Noord-Brabantse Cuijk fietst in 7 weken 6.000 kilometer door 11 landen. Om aandacht te vragen voor het dierenwelzijn. ,,Waarom vlees eten, terwijl dat helemaal niet nodig is? We kunnen zoveel leed voorkomen door te stoppen met het eten van vlees.”

De boodschap van Ehrhardt, zelf veganist, is luid en duidelijk. Er moet een einde komen aan het dierenleed dat wordt veroorzaakt door de vleesindustrie.

Hongerstaking

Ehrhardt doet er alles aan om het in zijn ogen onnodige dierenleed onder de aandacht te brengen. Vorig jaar zat hij al vijf dagen in hongerstaking bij slachterij Vion in Boxtel en zondag vertrekt hij voor een fietstocht van 6.000 kilometer. ,,Zo’n tocht, daar kan je een half jaar over doen, maar ik ga het in zeven weken fietsen”, zegt Ehrhardt. Hij wil zo 6.000 euro aan sponsoring en donaties binnenhalen voor Animal Rights, waar hij voor werkt.

Ehrhardt is een pionier als het gaat om aandacht vragen voor het leed dat bij dieren wordt veroorzaakt. Zo was hij, naar zijn zeggen, de eerste ter wereld die met een livestream een stal in ging om de gang van zaken daar aan de kaak te stellen. ,,Er waren wel foto’s van misstanden, maar steeds werd gezegd: ‘Ja, die beelden komen niet uit Nederland, maar uit Polen of zo.’ Met een livestream kon ik laten zien dat het wel degelijk een schuur in Nederland was en wat daar mis was.”

Nertsenfarm

Quote

95 procent van de sojaproduc­tie wordt gebruikt als veevoer

Remko Ehrhardt, Animal Rights

Zijn eerste actie in 2009 was bij een nertsenfarm. ,,Ik had op de site van dat bedrijf foto’s gezien van de eigenaar die zo’n beestje liefkozend vasthield. ‘Maar dat klopt niet’, dacht ik toen. Daarom ben ik er naar toe gegaan. Je weet dat het erg is, maar je schrikt dan toch. Ik ben bij stallen geweest waar biggetjes in het gangpad lagen, zonder water. Zo van ‘ga jij daar maar dood.’ Ik ben bij kaalgeplukte kippen geweest. Daar ben ik echt twee dagen van slag van geweest. Wat je daar aan dierenleed allemaal zag…”

Hij benadrukt het nog maar eens: ,,Vlees eten is niet nodig. Als je weet dat 95 procent van de sojaproductie gebruikt wordt als veevoer en je weet dat er honger op de wereld is. Dan is het toch logisch als soja wordt gebruikt om mensen te voeden. Ben je gelijk van een heel groot probleem af. Het is beter voor de dieren, beter voor het milieu, het is goed in de strijd tegen het mestoverschot en beter voor de volksgezondheid die in gevaar komt door te veel dieren bij elkaar opeengepakt in een stal te zetten.”

Tot zijn 21 jaar at Remko Ehrhardt gewoon vlees. ,,Daarna werd ik vegetariër en vervolgens veganist. En inmiddels dus activist als het gaat om dierenleed. Ik was 22 toen ik me heb aangesloten bij ADC, Anti Dierproeven Coalitie. ,,We verzamelden handtekeningen. Ik ben er daarna een tijdje tussenuit geweest en toen ik terugkwam waren ze nog steeds handtekeningen aan het verzamelen. Er moest iets meer gebeuren.”

En dus ging hij de stallen van boeren in.

Volledig scherm
Remco Ehrhardt klaar voor vertrek. © Ed van Alem

,,Ja, ik weet dat er wordt gezegd dat het huisvredebreuk is als wij een stal binnen gaan. Maar je hebt het in die stallen over duizenden dieren, onder erbarmelijke omstandigheden. Als je voor al die dieren iets kan doen door één wet te overtreden, dan heb ik dat er graag voor over.”

,,Als zaken als kindermishandeling bekend zijn, dan vindt iedereen het heel normaal als er wordt ingegrepen. Maar in mijn optiek is ieder dier ook een individu. Als die mishandeld worden, moet dat net zo goed aan de kaak worden gesteld. Iedereen heeft de mond vol over China, waar honden op het menu staan. Maar met kippen en varkens kan dat wel?”

Een vakantietripje wordt het de komende zeven weken allerminst. Te beginnen in Hoogeveen. Via Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland naar Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Tsjechië en Polen terug naar Hoogeveen.

Wildkamperen

Quote

Hoe erg de beelden uit de stallen ook zijn, hoe shockerend ook, op een gegeven moment werkt het niet meer

Remko Ehrhardt, Animal Rights

,,Ik heb geen tijd om foto’s te maken of om met de lokale bevolking te praten. Er moet gefietst worden. Iedere dag tussen de 100 en 150 kilometer. En dan sla ik mijn tentje op op een open plek in het bos, liefst bij een watertje. In Noorwegen en Zweden mag je wildkamperen. In de andere landen niet. Ik kan dus vaak in het donker mijn tentje opzetten. Het is niet de bedoeling dat ik door de politie wordt weggehaald. Want dan wordt het een kort tripje.”

eelden maken in stallen, hongerstaking op de stoep van een slachterij, een fietstocht. En daarna? ,,Moeten we weer iets nieuws bedenken. Kennelijk werkt het zo dat na een aantal keer het gewoon wordt gevonden. Hoe erg de beelden uit de stallen ook zijn, hoe shockerend ook, op een gegeven moment werkt het niet meer.”

Maar voorlopig dus eerst op de fiets. ,,Door landen die ik ook niet ken. Met een speciale fietsapp is het niet moeilijk om een goede fietsroute te vinden. Maar het zal wel gebeuren dat ik in gebieden kom waar ik met de telefoon geen bereik heb. Dat ik een paar dagen offline ben. Dan moeten de mensen thuis maar niet in paniek raken.”