Brabant lijkt curve te hebben ‘geflat’, wanneer volgt de rest van Nederland?
In Brabant loopt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames voor het eerst duidelijk terug. De provincie, coronabrandhaard tegen wil en dank, nam eerder maatregelen dan de rest van Nederland en dat lijkt effect te sorteren. Maar nog niet op de ic’s: het gevecht tegen corona is er een van de lange adem. Letterlijk en figuurlijk.
Eerst wilde hij de maandag nog even afwachten, maar na het zien van de cijfers van die dag durft ook Bart Berden, directeur van het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van het overleg van Brabantse ziekenhuizen het hardop te zeggen: Brabant heeft de piek qua ziekenhuisopnames voorlopig achter de rug.
Vorige week maandag werden zo’n 280 coronapatiënten de Brabantse ziekenhuizen binnengebracht, gisteren waren dat er net iets meer dan 200. Dat was weliswaar meer dan in het weekend, maar de prille ervaring met het coronavirus leert dat na zaterdag en zondag steeds een piek volgt. Gisteren zat Brabant duidelijk onder het niveau van de vorige werkweek, toen er gemiddeld 250 nieuwe patiënten per dag kwamen.
Dat de instroom daalt is ‘plezierig’, zegt Berden. Vraag is of het ook houvast biedt voor de rest van Nederland. Daar is nog geen duidelijke afname in het aantal opnamen te zien, meldde het RIVM vandaag. Vooral in Zuid- en Noord-Holland, Gelderland en Limburg neemt het aantal toe.
Tekst gaat verder na de grafiek
Eerder
Het verschil met de andere elf provincies is dat in Brabant al 25 dagen geleden de eerste maatregel genomen werd. Kuchende Brabanders kregen toen het verzoek binnen te blijven. Precies drie weken geleden werd besloten dat alle grote evenementen in de provincie werden verboden, en dat mensen zoveel mogelijk thuis moesten werken. Die laatste maatregel werd op 12 maart, 19 dagen geleden dus, voor heel Nederland afgekondigd. Op zondag 15 maart, nu 16 dagen geleden, werd ook besloten horeca en scholen in heel het land dicht te doen. Jan Kluytmans, microbioloog bij het Amphia ziekenhuis in Breda, stelt dat de dalende patiënteninstroom in Brabant toont dat de maatregelen effect hebben.
Dat wil niet zeggen dat de zorgen voorbij zijn. Integendeel: binnen de Brabantse ziekenhuizen verplaatst de druk zich steeds meer richting de intensive cares. Daar lagen maandag 160 mensen met corona. Op zondag waren dat er nog 140. Voor coronapatiënten zijn in Brabant iets minder dan 200 ic-bedden beschikbaar, momenteel. ,,Ongeveer 85 procent daarvan is bezet”, zegt Berden.
Weken, maanden
Daarnaast heeft Brabant 50 bedden voor andere ic-patiënten. De 250 ic-bedden die er nu zijn, vormen een verdubbeling ten opzichte van het pre-corona aantal. En de provincie wil verder groeien, naar 300. ,,Maar het is de vraag of we dat voor elkaar krijgen. Beademing is een uitdaging, en je moet kijken naar je personeel. Hoeveel bedden kan één verpleegkundige onder haar hoede hebben? Is dat anderhalf of twee, zoals nu? Of wordt dat drie of zelfs vier? Vergeet niet: deze mensen moeten dit weken, misschien wel maanden volhouden.”
De afgelopen week had Brabant de mogelijkheid om patiënten over te dragen aan de rest van Nederland. Op sommige dagen gingen er meer dan honderd de rivieren over. Nu is dat vrijwel stilgevallen. Af en toe gaat er nog eentje, maar Brabant neemt nu op haar beurt ook patiënten over uit ziekenhuizen buiten de provincie.
Golf
Landelijk verwachten de ziekenhuizen de komende weken nog een flinke golf aan nieuwe ziekenhuisopnamen. Daar zullen de nodige nieuwe ic-opnames uit voortvloeien. Het RIVM gaat uit van 2500 coronapatiënten op de intensive care half april. Dat zou betekenen dat er in heel Nederland 3000 ic-bedden nodig zijn - er moet immers ook ruimte zijn voor patiënten met andere aandoeningen. Minister Hugo de Jonge streeft ernaar eind deze week 2400 ic-bedden in Nederland te hebben. Daarvan zijn er inmiddels 1900 gerealiseerd.
Voorlopig lukt het de ziekenhuizen nog steeds om iedere patiënt die dat nodig heeft een bed op de intensive care te bieden. Op het moment van schrijven lagen er volgens de site van stichting NICE, dat de actuele stand van zaken bijhoudt, 1131 coronapatiënten op de ic. Dat cijfer loopt iets achter op de realiteit.
Een van de redenen dat de komende tijd zoveel extra bedden op de ic's nodig zijn, is dat patiënten die er op terechtkomen vaak lang blijven, soms wel meer dan drie weken.
Andere operaties
Hoezeer het coronavirus de ziekenhuizen in zijn greep houdt, blijkt uit een voorbeeld dat Berden noemt uit zijn eigen ziekenhuis in Tilburg. ,,Een vrouw had met spoed een keizersnede nodig. Maar er was geen operatiekamer beschikbaar. We hadden eerst dertig operatiekamers tot onze beschikking, dat zijn er nu zes. Zover zijn we afgeschaald. We zijn aan het bekijken hoe we andere spoedgevallen toch zo goed mogelijk kunnen blijven helpen.”
Kijk hier naar onze video's over corona:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Joop (79) en Joke (78) zijn jarenlang uitgebuit in Twente: ‘We werden in een houten hok gezet’
Ze leefden in een bedachte wereld, verzonnen door een oude vriend, die in werkelijkheid een afperser bleek. Het kostte Joop (79) en Joke (78) honderdduizenden euro’s en vele goede jaren van hun leven. Voor het eerst doet het stel, dat 4,5 jaar door Twente werd gesleept, z’n verhaal. „We werden in een houten hok gezet, zonder toilet en douche. Wie doet zoiets?”Almelo -
‘Mildere en menselijke’ schadeafhandeling Groningen kost miljarden extra
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) komt met een pakket voorstellen waarmee de schade als gevolg van de gaswinning ‘milder, menselijker en makkelijker’ kan worden afgehandeld.Groningen -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Directeur ziekenhuis Tilburg: ‘We hebben een schuld aan de rest van Nederland’
De intensive cares staan voor cruciale dagen. Vooral in Brabant gaat het knellen. Daar redden ze het alleen als de rest van Nederland coronapatiënten blijft overnemen, waarschuwt Bart Berden, ziekenhuisdirecteur in Tilburg. Zijn ziekenhuis had een een maand geleden de eerste patiënt van Nederland. Hij zag er nadien honderden passeren. Een volle ic? ,,Dat is een naar scenario.’’ -
Van Rij ontkent belasting van 0,25 procent voor Uber, maar hoeveel dan wel blijft onduidelijk
Als de Belastingdienst ‘amicale’ banden heeft gehad met vervoersbedrijf Uber, dan had dat niet gemoeten, zegt staatssecretaris Marnix van Rij. Maar hij ontkent dat Uber extreem lage belasting over zijn winst hoefde te betalen.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Met video
Wilde achtervolging met 25 politiewagens dwars door dorpen eindigt in Den Bosch: gezochte man gepakt
Een gezochte man is donderdagavond aangehouden na een wilde en urenlange politieachtervolging. Die begon in Limburg en eindigde in Den Bosch. Daar kon een arrestatieteam hem aanhouden in een woning. Er waren zo'n 25 politieauto's bij de actie betrokken, net als een helikopter.'s-Hertogenbosch