Volledig scherm
Tregroes Waffles, gemaakt door Kees uit Sterksel. © Roland Duivis

Brabantse bakker verovert Wales met zijn stroopwafels

Brabander Kees Huysmans vertrok in 1981 naar Wales om boer te worden. Het liep echter heel anders. Ruim 35 jaar later liggen zijn stroopwafels in alle supermarkten van het land.

Quote

Canada vond ik te ver - ik kon mijn moeder niet missen -, Polen te communis­tisch en Scandinavië te donker. En zo werd het werd Wales

Kees Huysmans (61)

Nadat de in Sterksel geboren Kees Huysmans (61) de landbouwschool had afgerond, wilde hij boer worden. Niet in Nederland - teveel regeltjes, te intensief - maar in het buitenland. ,,Canada vond ik te ver - ik kon mijn moeder niet missen -, Polen te communistisch en Scandinavië te donker. En zo werd het werd Wales."

Samen met zijn vrouw ging hij er in 1981 aan de slag op een boerderij, met de bedoeling om binnen afzienbare tijd partner in het bedrijf te worden. Om verschillende redenen ging dat voornemen snel de prullenbak in. Het toekomstperspectief van de boerderij bleek minder bestendig dan vooraf geschetst. Kees was terug bij af en had geen idee wat de toekomst zou brengen.

Impulsaankoop

Even terug in Nederland deed hij een impulsaankoop. Hij kocht op een markt een wafelijzer. ,,De verkoper gaf me er een oud recept bij van Hollandse stroopwafels. Ik heb het apparaat meegenomen naar onze woonplaats Tregroes in Wales en ben het gaan proberen. Ze smaakten goed en we besloten de butter toffee waffles te gaan verkopen. We openden een kraampje en stonden daarmee op verschillende markten. Er kwam een tweede kraampje en de omzet verdubbelde." 

De echte doorbraak volgde niet veel later, nadat een plaatsgenoot er honderd had gekocht. ,,Hij meende ze per pakje te kunnen verkopen. Ik geloofde daar totaal niet in. Een stroopwafel moet vers zijn, warm het liefst en de klanten willen zien hoe ze ter plekke worden klaargemaakt. Een paar dagen later stond de man echter weer voor de deur. Hij had alles verkocht en wilde er nog tweehonderd. Weer een paar dagen later bestelde hij er driehonderd. Dat was feitelijk het echte begin van Tregroes Waffles."

Llandysul

Quote

Met 150 werknemers zou de omzet vast toenemen, maar het zou me ook veel meer hoofdpijn en zorgen opleveren

Kees Huysmans (61)

De bakkerij groeide, verhuisde later naar het nabijgelegen Llandysul en begon naam te maken in de directe omgeving. Het oer-Hollandse product sloeg aan. Inmiddels produceert Huysmans zes miljoen stroopwafels per jaar (4000 per uur) aan zo'n vierhonderd actieve klanten, zoals Bed & Breakfasts, restaurants en cafés. De Tregroes Waffles liggen inmiddels ook in alle grote supermarkten in Wales.

Ongebreidelde groei is echter niet wat hij nastreeft. Groot geworden door klein te blijven, is meer van toepassing. ,,Met vijftien man in dienst, is het te overzien. We zijn een echte familie en een van de drie grootste werkgevers in ons dorp. Met 150 werknemers zou de omzet vast toenemen, maar het zou me ook veel meer hoofdpijn en zorgen opleveren."

Het vertrek naar Wales was een gok. Een gok die goed uitpakte. Ze kregen twee dochters die inmiddels het ouderlijk huis hebben verlaten. ,,Het is een fantastisch land met meer schapen dan mensen. Het gaf en geeft enorm veel vrijheden, dat in tegenstelling tot Nederland regeltjesland. De bakkerij bestond bijvoorbeeld al zes jaar voordat we voor het eerst met de overheid te maken kregen. Verder is het leven wel vergelijkbaar met Nederland. We hebben hetzelfde weer, vanwege de westenwind alleen een dag eerder."

Alleen de Brexit zit Kees Huysmans bepaald niet lekker. ,,Het Britse pond is al met twintig procent gekelderd en de prijs van ingrediënten gaat alleen maar verder omhoog. Boter is inmiddels al drie keer zo duur geworden. Dat heeft enorme gevolgen voor de marges", zegt 61-jarige Sterkselnaar. Hij verwacht niet dat zijn bedrijf Tregroes Waffles direct omvalt, maar zorgen zijn er wel.