Volledig scherm
Bisschop Gerard de Korte. © Paul Rapp

Brabantse bisschop: We kunnen leren van moslims en vijf keer per dag bidden

Katholieken zouden net als moslims weer vijf keer per dag moeten gaan bidden. ,,Van de gebedsvroomheid van moslims kunnen we wat leren”, vindt bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch. ,,Dat kan heel heilzaam zijn.”

Quote

Het is niet zo dat de islam onder de autochtone bevolking aan het groeien is

Bisschop Gerard de Korte

In een interview met De Gelderlander zegt de bisschop dat het goed zou zijn dat katholieken weer net als vroeger veel vaker gaan bidden.

,,Moslims bidden vijf keer per dag, geven aalmoezen aan mensen die arm zijn, gaan op bedevaart en vasten. Dat zijn allemaal elementen die ook in het christelijk geloof zijn terug te vinden. Klassiek hadden katholieken een ochtendgebed, een gebed voor het slapengaan en drie gebeden bij de maaltijden. Dat zijn er ook vijf.”

Spiegel

Quote

Moslims houden ons die spiegel voor

Bisschop Gerard de Korte

De Korte zou het een goed idee vinden als dat gebruik weer terug zou keren. ,,Er zit in onze cultuur iets van hectiek, van drukte. Dan kunnen juist die momenten van bezinning heel heilzaam zijn. Moslims houden ons die spiegel voor.”

De bisschop, wiens werkgebied zich uitstrekt tot aan het Land van Cuijk, het Rijk van Nijmegen en het land van Maas en Waal, zegt dat niet omdat hij denkt dat de aanhangers van de islam terrein aan het winnen zijn ten opzichte van de christenen.

,,Het is niet zo dat de islam onder de autochtone bevolking aan het groeien is.” Weliswaar zijn en worden er heel wat moskeeën gebouwd, maar ,,zij bouwen gewoon gebedshuizen voor mensen uit moslimlanden die hiernaartoe gekomen zijn.”

Sterker: De Korte sluit zeker niet uit dat juist het christelijk geloof aan het begin van een opleving staat. ,,De mens is onuitroeibaar religieus. En wat ik zie is dat steeds meer mensen de vraag stellen: wat is de zin van mijn bestaan, is dood echt dood?”

Troostend

De katholieke kerk is in grote delen van de wereld nog groeiende, met name in wat minder ontwikkelde werelddelen. ,,Maar ook in toch zeer ontwikkelde landen als Zuid-Korea en China. Dat vind ik troostend.”

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.