Zondag kreeg Frank Schrijen in Boxmeer een laatste eerbetoon.
Volledig scherm
Zondag kreeg Frank Schrijen in Boxmeer een laatste eerbetoon. © Ed van Alem

Brabantse carnavalsartiest (56) mogelijk vermoord door asielzoeker

De 56-jarige tonprater Frank Schrijen uit Boxmeer is vermoedelijk vermoord door een asielzoeker. De 26-jarige verdachte, die sinds dinsdag vastzit, is een bewoner van het azc in Echt. 

Dat blijkt uit onderzoek van De Gelderlander en De Limburger. De politie kan de achtergrond van de verdachte niet officieel bevestigen. De 26-jarige verdachte is afkomstig uit Trinidad en Tobago. Hij werd dinsdagmiddag aangehouden in een woning in Gilze waar hij op dat moment verbleef. De man staat ingeschreven bij het azc in Echt.

Veel seksuele contacten

Frank Schrijen werd zondagavond 1 maart dood in zijn bovenwoning in het centrum van Boxmeer gevonden. Hij bleek met geweld van het leven te zijn beroofd. Van het slachtoffer was bekend dat hij veel wisselende seksuele contacten had met andere mannen. Schrijen nodigde geregeld jonge mannen bij hem thuis uit.

De politie doet nog onderzoek naar het exacte motief voor de moord. De verdachte wordt daarover door het rechercheteam gehoord. Of de gearresteerde man hier kans maakte op asiel is niet bekend. Sinds april 2017 geldt Trinidad en Tobago voor als een veilig herkomstland. Wel maakt de immigratie- en naturalisatiedienst IND een uitzondering voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders (LHTB’s) die afkomstig zijn uit de eilandengroep voor de kust van Venezuela.

Opluchting

De familie Schrijen toonde zich opgelucht over de aanhouding. Zij stellen niets te weten over de achtergrond van de verdachte. De moord schokte heel Boxmeer. Schrijen gold als een grootheid in de carnavalswereld. Hij was op pronkzittingen en bonte avonden een graag geziene artiest.

Schrijen is woensdagmiddag in besloten kring begraven. Afgelopen zondag bewezen dorpsgenoten, vrienden, kennissen en fans hem de laatste eer in de plaatselijke sporthal. 

Het politieonderzoek in de woning.
Volledig scherm
Het politieonderzoek in de woning. © Tom Hessels
  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”