Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Brabantse kapper op heterdaad betrapt, gemeente sluit pand

Een kapper in het Noord-Brabantse Vught is vandaag op heterdaad betrapt tijdens een knipbeurt. De gemeente heeft daarop besloten het pand te sluiten. De Vughtse coiffeur is overigens niet de enige die, ondanks het risico op een boete voor kapper en klant, gewoon doorknipt. 

Door de noodverordening omtrent het coronavirus is het uitoefenen van een contactberoep voorlopig verboden. ‘Volgens meerdere melders zou de kapper toch klanten ontvangen’, schrijft Pim Ruiten op LinkedIn. Ruiten is adviseur openbare orde en veiligheid bij de gemeente.

Na onderzoek bleek dat het inderdaad mogelijk was om een afspraak te maken. Zaterdag voerde de gemeente in samenwerking met de politie een controle uit bij de zaak. De kapper was op dat moment net bezig met een knipbeurt.

‘Big business’

‘Het pand is gesloten, verzegeld en de eigenaar kan een last onder dwangsom verwachten’, aldus Ruiten. ,,Iedereen moet zich aan de regels houden”, schrijft Ruiten. Volgens RTL Nieuws, dat enkele kappers sprak, is illegaal knippen momenteel ‘big business’. Ondanks het verbod blijven ze toch gewoon hun klanten knippen. 

Ze bieden hun diensten aan op Facebook of Marktplaats, maar worden vaak ook gewoon zelf gebeld door klanten. Ook kappersbond ANKO krijgt veel signalen over illegaal geknip. Het risico is daarbij groot: een boete van 4000 euro voor de kapper en 400 euro voor de klant. “Het mag gewoon niet, ook niet bij je thuis.’’

Premier Rutte maakte afgelopen dinsdag bekend dat kappers tot 20 mei hun vak nog niet mogen uitoefenen. Een dag later zei hij tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer dat beoefenaars van contactberoepen mogelijk sneller aan het werk kunnen. De gezondheidsexperts moeten daarvoor wel toestemming geven. 

Bekijk hier al onze video's over het coronavirus: