Volledig scherm
De foto bleek wel een wildplassende agent te zijn, maar dan één uit Gelderland. De persoon in kwestie is daar ook op aangesproken. © FACEBOOK

Brabantse peniskunstenaar aangeklaagd wegens smaad

Houtkunstenaar Peter de Koning uit het Brabantse Steenbergen is aangeklaagd wegens smaad voor het rondsturen van een foto van een wildplassende agent. Hij wilde zijn aartsrivaal een hak zetten, maar wordt nu tot zijn grote verbazing zelf op het matje geroepen.

Op de foto zou, volgens De Koning, de wijkagent te zien zijn waar hij het al eerder mee aan de stok had. De kunstenaar verstuurde de foto naar diverse media. ,,Ik wilde deze agent graag een schop nageven, maar het bleek hem niet te zijn. De foto ging al een tijdje rond op het internet. Dus heb ik mijn verhaal al snel teruggetrokken. Het is nergens gepubliceerd."

Tot zijn grote verbazing trof hij enkele weken later wel een dagvaarding aan op zijn deurmat. ,,Belachelijk", aldus De Koning. ,,Mag je dan niks meer aan de kaak stellen? Mij wordt op deze manier het zwijgen opgelegd."

Quote

Mijn advocaat heeft tien minuten lang staan lachen

Peter de Koning, kunstenaar

Lachen
Volgens De Koning heeft zijn advocaat tien minuten lang staan lachen toen hij hoorde over de rechtzaak. ,,Volgens hem kan dit nooit een zaak worden."

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt daar anders over. ,,Wij denken dat we hem wel kunnen vervolgen. De kunstenaar wilde moedwillig ruchtbaarheid aan de foto geven en de goede naam van de agent aantasten door hem in een kwaad daglicht te stellen. Het is niet zo nu het niet gelukt is dat er niks aan de hand is. Als je bij wijze van spreken een bank binnen stapt met een wapen, kun je ook niet terug. De rechter zal in april een oordeel vellen."

Vergrijp
Volgens deskundige Stephan Mulders van het platform Lexxit, gespecialiceerd in internetmisbruik, zal de mogelijke straf meevallen. ,,De boete of gevangenisstraf moet wel proportioneel zijn aan het vergrijp. Feit blijft dat er niks met de beelden en suggestie van De Koning gedaan is."

Volgens Mulders is het opvallend dat De Koning wordt vervolgd. ,,Ik heb ernstigere dingen gezien, die niet werden vervolgd." Volgens Mulders is er inderdaad sprake van smaad. ,,Maar hij kan zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Zijn aantijgingen hadden ook kunnen kloppen."

Middelvinger
De kunstenaar laat het er niet bij zitten en werkt aan een nieuw kunstwerk om zijn onvrede te uiten. ,,Een protestbeeld dat vrijheid van meningsuiting verbeeldt", vertelt De Koning, die aan een grote middelvinger van drie meter hoog denkt.

De Koning en de betreffende wijkagent hebben al eerder voor elkaar gestaan in de rechtszaal, toen De Koning een grote fallus had gemaakt van hout. Aan het beeld hing een bordje dat verwees naar de wijkagent. De man zou te ver zijn gegaan bij het fouilleren van zijn dochter.

Volledig scherm
Houtkunstenaar Peter de Koning maakte een metershoge fallus en plaatste deze als protest in zijn voortuin. © FACEBOOK/PETER DE KONING

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (40%)
  • Patat (60%)
25166 stemmen