Bram Moszkowicz.
Volledig scherm
Bram Moszkowicz. © ANP Kippa

Bram Moszkowicz failliet verklaard, comeback als advocaat nu zeer onzeker

UpdateBram Moszkowicz is vandaag persoonlijk failliet verklaard. Dat bevestigt de rechtbank Midden-Nederland. De in 2012 van het tableau geschrapte advocaat zou afspraken over de afbetaling van een oude schuld niet zijn nagekomen, waarna de Belastingdienst zijn faillissement aanvroeg.

De uitspraak van de rechter in Lelystad kan gevolgen hebben voor de pogingen van Moszkowicz om weer als strafadvocaat aan de slag te gaan. Een maand geleden meldde deze site dat Moszkowicz daartoe bij de Orde van Advocaten Midden-Nederland een verzoek had ingediend. Juist de financiële wanorde bij zijn vroegere kantoor was zeven jaar geleden een van de redenen om hem definitief te schorsen. 

Moszkowicz werd in 2012 geschorst omdat hij contante betalingen niet zou hebben gemeld aan de Orde van Advocaten, omdat zijn bedrijfsvoering niet duidelijk was en omdat hij diverse jaarrekeningen niet zou hebben overlegd. Ook zou hij cliënten grote bedragen cash hebben laten betalen waarna hij zelf nauwelijks aan de zaak werkte.

Curator

De rechtbank Midden-Nederland benoemde vandaag advocaat Marco Guit van AMS Advocaten tot curator in het faillissement van Moszkowicz. Dat meldt het kantoor zelf op Twitter. Guit beheert nu de bezittingen van Moszkowicz en gaat kijken wat er eventueel verkocht moet worden. Hij wil nu nog geen commentaar geven.

Sinds een aantal jaar werkt Moszkowicz op het kantoor van Nienke Hoogervorst als juridisch adviseur. Haar kantoor is gevestigd in Hilversum, de reden waarom Moszkowicz zijn verzoek bij de Orde in de regio Midden-Nederland heeft ingediend. 

Moszkowicz wordt in zijn poging om weer terug te keren als advocaat bijgestaan door advocaat en oud-deken van de Orde van Advocaten in Den Haag Ernst van Win. Volgens Van Win, die net met Moszkowicz’ advocaat Herman Loonstein heeft gesproken, gaat Moszkowicz in beroep tegen de uitspraak over zijn faillissement. ,,Loonstein vindt het daarnaast zeer opvallend dat de Belastingdienst dit faillissement doorzet net nadat bekend is geworden dat Moszkowicz weer wil terugkeren als advocaat.” 

Van Win bestudeert wat de uitspraak voor gevolgen heeft voor de comeback van Moszkowicz. ,,De Orde zou kunnen besluiten om hem weer toe te laten, maar hij zou dan na zijn beëdiging meteen weer geschorst worden totdat zijn faillissement is afgehandeld,” aldus Van Win.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”