Volledig scherm
© ANP XTRA

Bram Moszkowicz niet aanwezig bij tuchtrechter

De bekende strafpleiter Bram Moszkowicz is dinsdag niet aanwezig bij zijn zaak die bij de tuchtrechter dient.  De Raad van Discipline in Amsterdam buigt zich over de zaak. Moszkowicz laat zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Gabriel Meijers. De strafpleiter zou in zijn praktijk stelselmatig contant geld hebben aangenomen, zonder dat te melden.

De Raad van Discipline in Amsterdam buigt zich over de zaak. Moszkowicz zou in zijn praktijk stelselmatig contant geld hebben aangenomen, zonder dat te melden. Volgens de regels moeten advocaten contante betalingen van 15.000 euro of meer aan de deken melden. De advocaat spreekt van een principiële kwestie, want hij vindt dat de belangen van zijn cliënten onder het beroepsgeheim vallen en dus niet gemeld moeten worden.

Dat is ook de reden waarom Moszkowicz dinsdag wegbleef uit de zittingszaal. Verschijnen zou strijdig zijn geweest met zijn geheimhoudingsplicht, aldus Meijers. Moszkowicz wil niet dat de zaak inhoudelijk behandeld wordt. Hij vindt dat de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, Germ Kemper, zijn eigen geheimhoudingsplicht heeft geschonden door het tuchtdossier rond de praktijken van Moszkowicz samen te stellen en te delen met de raad.

Dat dossier bevat vele namen van cliënten van Moszkowicz die hem contant hebben betaald. Volgens Kemper gaat het om 'een zeer wezenlijk onderdeel van het totale praktijkinkomen.' Meijers vindt dat het dossier nooit heeft mogen bestaan. De cliënten van Moszkowicz hadden erop mogen vertrouwen dat hun gegevens geheim zouden blijven. Meijers wil dat de raad de namen van cliënten uit het dossier verwijdert en de tuchtzaak tegen Moszkowicz aanhoudt.

Kemper deed onderzoek naar de financiële handel en wandel van de bekende strafpleiter. Daaruit zou volgens hem ook blijken dat Moszkowicz in een aantal gevallen onduidelijk is geweest over het honorarium dat hij cliënten in rekening bracht.