Volledig scherm
Bram Moszkowicz. © Archieffoto ANP

'Bram Moszkowicz zit nu financieel aan de grond'

Bram Moszkowicz zit financieel aan de grond. Naast een advocatenrekening van 16.000 euro die hij niet kan betalen, heeft de Belastingdienst onlangs voor 300.000 euro beslag gelegd.

Dat vertelde zijn raadsman Herman Loonstein gisteren in een kort geding.

Aanleiding voor de rechtszaak was een onbetaalde factuur van advocaat Gabriël Meijers. Die stond Moszkowicz  bij in de tuchtzaak die ertoe leidde dat Moszkowicz zijn beroep als advocaat niet meer mocht uitoefenen.

Meijers had nog wel een vriendenprijsje van 200 euro per uur gerekend, maar een laatste nota van 16.000 euro bleef maandenlang onbetaald. Eerder zei Moszkowicz in het AD dat hij de rekening 'niet terecht' vond.

Eind juli stuurde Meijers een deurwaarder af op Moszkowicz, die aangaf niet in één keer te kunnen betalen. De deurwaarder legde daarom beslag op onder meer een eetkamertafel, een Donkersloot-schilderij van Marlon Brando, buffetkasten, een MacBook Pro en televisies. ,,Niet chic," noemde Moszkowicz het inschakelen van de deurwaarder.

Volgens de advocaat van Meijers heeft Moszkowicz in meerdere media aangegeven over voldoende middelen te beschikken om de factuur te betalen.

Meijers wil dat de spullen op 3 december worden geveild. De rechter doet 1 december uitspraak of de executieveiling door mag gaan.

De financiële problemen lijken zich te blijven opstapelen voor Moszkowicz, die gisteren niet aanwezig was in de Amsterdamse rechtbank. Volgens zijn advocaat Loonstein was hij op gesprek bij de Belastingdienst die op 4 november voor 3 ton beslag zou hebben gelegd.

Daarnaast moet Moszkowicz nog 35.000 euro betalen aan crimineel Donald G., die dit jaar nog werd veroordeeld wegens afpersing. De rechtbank achtte onlangs bewezen dat Moszkowicz in 2008 geld had geleend van G. De geplaagde oud-strafpleiter was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.