Brand Amercentrale is onder controle

UpdateDe brand in de Amercentrale in Geertruidenberg is onder controle. De brandweer heeft vanavond rond 19.20 uur het sein brand meester gegeven. Het nablussen zal nog een paar uur duren. De brand brak uit na een ontploffing. Politie en Openbaar Ministerie onderzoeken hoe de explosie brand kon ontstaan.

Bij de bestrijding van de brand waren vandaag naar schatting 100 brandweermensen in touw. Het bedrijfsterrein wordt afgedamd om te voorkomen dat het bluswater leidt tot milieuschade.

Bij de centrale van energiebedrijf Essent raakten vanmiddag vier silo's zwaar beschadigd door een explosie. Na die ontploffing brak brand uit in één van de silo's. Er zijn geen gewonden of vermisten, meldde de brandweer.  De constructie raakte beschadigd. 

De brandweer had moeite met de bestrijding van de brand omdat de constructie instabiel is. Volgens een politiewoordvoerder kon de brandweer daarom niet te dicht bij het vuur komen.  De brandweer krijgt assistentie van een blusboot. Een politiehelikopter maakt vanuit de lucht beelden.

Zwarte rook
De gemeenten Geertruidenberg en Drimmelen adviseren inwoners om ramen en deuren dicht te houden vanwege de brand. Er kwam zwarte rook van een rubberen transportband die ook in brand stond. De rook trok richting het poldergebied tussen Geertruidenberg en Drimmelen.

De ontploffing vond iets voor 13.00 uur 's middags plaats in een zogenoemde elevatortoren van de energiecentrale. Dat gebeurde toen er biomassa (in dit geval houtsnippers) in de silo's werd gepompt.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. De stroomvoorziening is niet in gevaar door de brand. De gemeenten Geertruidenberg en Drimmelen adviseren inwoners om ramen en deuren dicht te houden vanwege de brand. De Amercentrale kwam vaker in het nieuws door ongelukken.

In 2003 vijf doden bij Amercentrale

Volledig scherm
© anp

In de Amercentrale van energiebedrijf Essent in Geertruidenberg ontploften woensdag meerdere biomassasilo's. Niemand raakte daarbij gewond. In het verleden kwamen vaker incidenten voor bij de Amercentrale.

In september 2003 kwamen vijf onderhoudsmedewerkers om het leven toen een steiger in een van de ketels tijdens werkzaamheden instortte. Drie anderen raakten gewond. De ontwerper van de steiger werd in hoger beroep veroordeeld tot twaalf maanden cel waarvan zes voorwaardelijk.

Een kleine 5 jaar later belandde een 28-jarige man uit Keulen in het ziekenhuis toen hij van een steiger viel. Hij kwam 7 meter lager op de grond terecht.

Stookolie
In de jaren 90 kwam de Amercentrale enkele keren in het nieuws vanwege gevaarlijke stoffen. In november 1994 lekten tienduizenden liters zware stookolie weg. Dat gebeurde tijdens een test van de oliestookinstallatie. 2 jaar eerder kwam een elektriciteitsproductie-eenheid stil te liggen. 

Dat was nodig nadat een hoeveelheid stoom en vliegas was ontsnapt. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. In 1991 raakte een werknemer gewond aan een arm toen door een olielekkage brand ontstond in de elektriciteitscentrale.

De Amercentrale moet in 2015 sluiten, zo werd in 2013 bepaald bij het toen afgesloten energieakkoord.

'Groene' energie door biomassa

De Amercentrale in Geertruidenberg draait deels op biomassa. Biomassa is plantaardig of dierlijk materiaal, zoals gft-afval, mest en hout, dat als brandstof kan worden gebruikt in plaats van fossiele brandstoffen zoals kolen en olie. De Amercentrale draait voor een deel op de 'groene' biomassa en voor een deel op kolen.

De energie die wordt opgewekt door de verbranding van biomassa wordt bio-energie genoemd. Energiebedrijf Essent meldt op zijn website dat het de bedoeling is dat de Amercentrale volgend jaar voor de helft op biomassa draait. De centrale draait sinds 2001 al voor een kleiner deel op groene brandstof.