Volledig scherm
Bovenin in de windmolen woedde een grote brand. De oorzaak is nog onbekend. © ANP

Brand in windturbine: horror op 70 meter hoogte

In Ooltgensplaat zijn dinsdag twee monteurs bij een brand in een windmolen om het leven gekomen. De een verongelukte toen hij van het topje van de brandende turbine viel. Het stoffelijk overschot van de ander werd later op de avond boven in de molen gevonden. Het is de eerste keer in Nederland dat slachtoffers zijn gevallen bij een brand in een windturbine.

Volledig scherm
De brandweer bestrijdt de brand in de windturbine op de Mariadijk in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat. © anp

Directeur David Mol van windmolenpark De Plaet op Goeree-Overflakkee heeft beide monteurs als één van de laatsten in leven gezien. Hij zag hoe de twee monteurs bovenop de 70 meter hoge, brandende windmolen stonden. 'Ze hielden elkaar vast', beschrijft hij.

Terwijl hulpdiensten werden gebeld om de mannen uit hun benarde positie te bevrijden, ontdekte Mol even later dat één van de twee mannen roerloos op de grond lag. Een ooggetuige zegt dat hij 'een brandend persoon' zag vallen. Tijdens het ongeval waren de twee met andere collega's van onderhoudsbedrijf Bettink uit Barneveld onderin de turbine bezig met onderhoud na de storm van maandag.

Kokend heet door vlammen
Een speciaal hoogtereddingsteam van de brandweer zocht tot gisteravond laat naar de tweede monteur. Het lukte zijn twee collega's niet contact te krijgen met de portofoon die hij bij zich draagt. Bovenin de windmolen was het kokend heet door de wild om zich heen slaande vlammen.

Omdat het vuur, dat rond drie uur 's middags uitbrak, gisteravond laat nog woedde, kon vanwege de hitte niet in de turbine worden gezocht door de hulpverleners. Het brandweerteam deed dat daarom vanaf de buitenkant. Vandaag zou verder gezocht worden naar de oorzaak van de brand.

Vuur woedt urenlang
Een probleem voor de brandweer was dat zij met haar materieel niet bij de vlammen op ruim 70 meter hoogte kon komen. Bovendien zorgde mogelijk olie bij de motor bovenin de windmolen ervoor dat het vuur urenlang bleef woeden.

Directeur David Mol van het windmolenpark toont zich aangeslagen. 'Wij werken al jaren met dit onderhoudsbedrijf, tot zeer grote tevredenheid. Het is een middelgroot bedrijf, met dertig tot veertig werknemers, van wie er vandaag enkele aan het werk waren in onze molens aan de Mariadijk.' Het onderhoudsbedrijf wilde geen commentaar geven op het dramatische ongeval.

Enkele andere collega's die in de omgeving onderhoud pleegden aan turbines, spoedden zich gistermiddag na het ongeval naar Ooltgensplaat in de hoop mee te kunnen zoeken naar hun vermiste collega. Maar zij konden slechts vanaf een afstand werkeloos toekijken naar de vernietigende vlammenzee.