Volledig scherm
Brand in de mast in Breda. © Gerlach Hochstenbach

Brand in zendmast Breda tijdens sloop, man gered uit mast

Update + VideoHet weghalen van een zeventig meter hoge zendmast bij het oude postkantoor aan de Oude Vest in Breda is vandaag misgegaan. Door een nog onbekende oorzaak ontstond er brand in de mast en was op dat moment nog een persoon aanwezig. De brandweer heeft de man na een reddingsactie in veiligheid gebracht.

De brandweer heeft de persoon met behulp van een kraan uit de brandende zendmast gehaald. Uit voorzorg was ook ambulance en een traumaheli gealarmeerd. 

De omgeving werd afgezet zodat de hulpdiensten goed hun werk konden doen. 

Rookpluimen

Volgens de planning had vrijdag om 7.00 uur het eerste deel van de 71 meter hoge mast opgetakeld moeten worden, maar rond het middaguur was dat nog steeds niet gelukt.

OP een gegeven moment kwamen er rookpluimen uit de top van de mast. Waarschijnlijk is er tijdens het werken met een snijbrander om een klemmend deel los te krijgen een hoeveelheid kabels in brand gevlogen. 

De brandweer wist de man te redden en rond hetzelfde moment het vuur ook uit te krijgen.

Lees door onder de tweet.

Drie delen

De mast zou in drie delen weggehaald worden, maar dat worden er meer. Vanmiddag wordt geprobeerd het bovenste deel in tweeën te snijden.

In principe is het nog steeds de bedoeling dat de complete mast vandaag wordt weggehaald. De hijskraan van Mammoet tilt de losse delen dan op opleggers. De restanten worden afgevoerd naar sloopbedrijf Stolwerk in Breda. 

Volledig scherm
Brandweer aanwezig bij ontmanteling zendmast. © Paul Verlinden
Volledig scherm
Brandweer aanwezig in Breda © Paul Verlinden

Alticom

Mammoet was ook het bedrijf dat in 1987 de zendmast plaatste bij het oude postkantoor.  Er komt geen nieuwe zendmast terug. De telecombedrijven en omroepdiensten die gebruik maken van de mast, hebben alternatieve locaties gevonden voor hun apparatuur. 

Eigenaar van de mast is Alticom. Dat bedrijf nam tien jaar geleden een aantal masten en torens van KPN over om ze vervolgens te verhuren aan derden. Toen was het al de bedoeling dat de mast in Breda ontmanteld zou gaan worden.