Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Brandbrief: ministerie verdraait misdaadcijfers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakt ten onrechte goede sier dat de criminaliteit in ons land daalt, terwijl het weet dat de werkelijke misdaadcijfers hoger liggen.

Dat stellen vakbonden FNV, CNV en 32 ondernemingsraden van de Dienst Justitiële Inrichtingen in een petitie aan de Tweede Kamer vandaag. Zij willen dat de Algemene Rekenkamer onderzoek gaat doen ‘naar de onbetrouwbare cijfers’.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt volgens de bonden namelijk te weinig agenten, gevangenispersoneel en rechters aan door te rekenen met die te rooskleurige misdaadcijfers.

Aangiftebereidheid

Vorige week nog kwamen er rapporten van politie en het CBS waarin een afname van bijna alle vormen van criminaliteit werd gemeld. Volgens het FNV wordt te veel gekeken naar de cijfers geregistreerde misdaad en te weinig naar gevallen van criminaliteit waarin bijvoorbeeld geen aangifte wordt gedaan. ,,De echte criminaliteit ligt hoger en wij denken dat de aangiftebereidheid laag is geworden, omdat burgers weinig vertrouwen hebben dat zaken ook echt worden opgepakt. Daarvoor zijn te weinig mensen vanwege alle bezuinigingen op de strafrechtketen,’’ zegt Yntse Koenen, bestuurder van FNV.

De vakbonden en ondernemingsraden stellen zelfs dat 3,5 miljoen delicten op die manier onder de radar blijven en leidt zo’n 82 procent van de geregistreerde misdaad niet tot vervolging. Bovendien worden vervolgens te krappe bezettingen afgesproken bij politie en justitie, waarschuwen de partijen.

Het CBS laat echter weten dat er bij de cijfers die zij vorige week presenteerde óók slachtofferenquêtes zaten, waarin wel degelijk melding wordt gemaakt van criminaliteit die slachtoffers wel ervaren. Ze geven daarbij weliswaar aan dat zij niet altijd aangifte doen, maar die misdaad blijft dus niet onder de radar, zegt een woordvoerder.  

Schandaal

De bonden stellen misdaadcijfers toch al met argusogen te bekijken, vanwege het schandaal bij het WODC, het onderzoeksinstituut van het ministerie. Dat is in opspraak omdat uitkomsten van studies werden gemanipuleerd zodat het voormalig Justitieminister Ivo Opstelten beter zou uitkomen. Koenen: ,,Door rapporten van onder andere het WODC wordt er financieel geknepen op de hele veiligheidsketen. Zolang over die rapporten twijfels zijn, kunnen we niet op deze cijfers bouwen. En te lage cijfers leiden tot het onterecht sluiten van locaties, het verdwijnen van banen in de toekomst en een onveiligere samenleving.’’