Brandgevaar bij zonnepanelen Scheuten Solar

Bepaalde zonnepanelen van het merk Scheuten Solar kunnen een dakbrand veroorzaken. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag.

Het betreft panelen van het model Multisol met typenummers P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66. Tussen augustus 2009 en februari 2012 heeft het inmiddels failliete Scheuten Solar in totaal 650.000 van die panelen geleverd door heel Europa. Daarvan kwamen zeker 15.000 terecht bij woningen en bedrijven in Nederland.

Zeker 15 branden in Duitsland, Frankrijk en Italië worden toegeschreven aan de panelen. In Nederland zijn nog geen gevallen bekend. De curator heeft de incidenten vorig jaar gemeld bij de NVWA.

De zogeheten 'junction box' op de achterzijde van het paneel is gebrekkig aangesloten, wat tot elektrische vonken kan leiden. Daardoor kunnen andere elementen smelten of in brand vliegen. Het risico wordt groter naarmate de zon sterker wordt in de lente en zomer en wanneer de zonnepanelen ouder worden.

Niet zelf verwijderen
De NVWA adviseert eigenaren van de zonnepanelen direct contact op te nemen met de leverancier of installateur die de panelen heeft geleverd of geïnstalleerd. Mensen moeten absoluut niet zelf de zonnepanelen verwijderen, omdat dat gevaarlijk is.

Panelen kunnen wel op een op een veilige manier buiten werking worden gesteld. Dat kan door de schakelaar van de speciale groep in de meterkast uit te schakelen, de zekering te verwijderen en de zekeringkap terug te plaatsen. Als de installatie via een converter en een stekker met het elektriciteitsnet verbonden is, kan dat door de stekkerverbinding los te maken volgens de gebruiksaanwijzing. Bij installaties die op een andere manier zijn aangesloten, kan alleen een installateur het systeem uitschakelen.

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.
  2. Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    Nobelprijs­win­naar én regerings­lei­der verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

    De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie.