Volledig scherm
Het vertrouwen in Leen Schaap, commandant brandweer Amsterdam-Amstelland, is opgezegd. © anp

‘Brandweer Amsterdam zegt vertrouwen in leiding op’

Een groep Amsterdamse brandweerlieden dreigt met acties en zegt het vertrouwen in de korpsleiding op. Een anonieme brief luidt een nieuwe episode in een slepende ‘strijd tussen de macho's’ bij de Amsterdamse brandweer in. Eerder leidde de strijd daar tot heftige bedreigingen aan het adres van de commandant Leen Schaap. 

Schaap werd door zijn eigen personeel zelfs met de dood bedreigd, zo onthulde deze krant. Hij werd aangesteld om een einde te maken aan een gesloten machocultuur, waarin seksisme en racisme getolereerd werden. Brandweerlieden hadden geen zin in een cultuuromslag en ontzegden hem onder meer de toegang tot kazernes.

Nu is er een anonieme brief in omloop, die volgens de lokale zender AT5 ook gericht zou zijn aan burgemeester Femke Halsema. Daarin wordt gezegd dat de korpsleiding ‘ervoor kiest door te gaan met het negatief neerzetten van een eens zo prachtige organisatie’ en dat er geen vertrouwen meer is in de korpsleiding. Dat terwijl  oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm onlangs nu juist een rapport uitbracht, waarin hij stelde dat er weer gebouwd moest worden aan vertrouwen. 

Geen vertrouwen

Quote

Wij praten met de onderne­mings­raad, niet naar aanleiding van een anonieme brief

Woordvoerder , Brandweer Amsterdam Amstelland

Daar komt nu een streep door heen te staan, volgens de anonieme brief is de opgave van Van Uhm een onmogelijke. ‘Wij als beroeps brandwachten hebben geen vertrouwen meer in de gehele korpsleiding. We beraden ons nog op verdere acties en zullen vanaf heden niet meer zwijgen.’ Er wordt aangegeven dat tot nu toe stilte was ingelast, omdat ‘medewerkers simpelweg bang voor vervolging zijn'. 

Dat het niet botert wordt ook duidelijk uit eerdere uitspraken van Schaap. Zo noemde hij in een radio-interview de ondernemingsraad van de brandweer ‘de medezeggenschapsmaffia’. Op Facebook regende het kritiek en smakeloze teksten en foto’s. ,,Ik wil Schaap wel naar zijn laatste rustplaats brengen’’, zo schreef iemand. Een ander typte:  ‘klaar met deze man’ en plaatste daar een foto van een aan stukken gescheurd schaap bij. Een deel van deze verwensingen komt van oud-brandweerlieden.

Maar hoe groot de groep ontstemde brandweerlieden achter de brief die nu is verstuurd precies is, is onduidelijk. Dat is waarom de woordvoerder van de brandweer op dit moment niet wil reageren. ,,We gaan niet in op een anonieme brief. Wij hebben gesprekken met de ondernemingsraad, dat is de partij die de medewerkers vertegenwoordigt.” De woordvoerder benadrukt dat ook burgemeester Halsema onlangs ‘goede gesprekken’ had met de OR. De brief die in omloop is, is niet aan haar geadresseerd. Het is onduidelijk of de burgemeester het schrijven al binnen heeft gekregen.